ОПШТИНА АПАТИН ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

У великој сали Општинског културног центра уприличен је пригодан програм поводом Дана просветних радника. Пет награда је ове године распоређено на предлоге четири школа са територије општине Апатин.

Васпитно-образовно веће ПУ „Пчелица“ Апатин, за награду је предложило медицинску сестру-васпитача Веронику Фридрик, Наставничко веће  ОШ „Младост“ из Пригревице је на седници предложило директорицу ове школе Евицу Остојић, док је Наставничко веће ОШ „Жарко Зрењанин“ из Апатина за Новембарску награду предложило професорицу хемије Винку Деак. Наставничко веће ОМШ „Стеван Христић“ Апатин је за награду предложило наставницу кларинета и саксофона Илону Јанович, док је Разредно веће другог разреда ОШ „Жарко Зрењанин“ Апатин предложило Зору Дрљача

На самом почетку програма, беседу о просвети говорио је наставник историје у звању редовног професора на Педагошком факултету у Сомбору, Универзитета у Новом Саду Саша С. Марковић, након чега је награде најбољим радницима запосленим у просвети за ову годину уручила председница наше општине Дубравка Кораћ.

Председница општине Апатин је изразила задовољство што је у прилици да са просветним радницима обележи њихов Дан, те им се у своје лично име, као и у име општине Апатин захвалила на великом труду и вредном раду који свакодневно приказују како би од наше деце направили добре људе.

То је једна од најплеменитијих мисија коју можемо да замислимо, од срца вам честитам Дан просветних радника, поручила је Дубравка Кораћ

Као што сигурно знате, идеја о дану наставника зачета је у Индији још 1962. године, а 1994. Унеско препознаје значај обележавања овог датума. Тачан датум обележавања се разликује од Земље до Земље, а свуда је узет онај датум који је битан моменат од значаја за националну просвету одређене државе. У Србији је то Митровдан, 8. новембар као дан рођења Вука Стефановића Караџића, можда најзначајнијег српског лингвисте и филолога. Питање је да ли има веће вредности од знања и образовања и важнијег позива од просвете. Учитељи и наставници не преносе само знања нашој деци, што је само по себи не мерљива важност, они им усађују животна начела која ће их начинити добрим људима. Они граде систем вредности у којем ће се у животу равнати. Просвета је та која гради будућност деце, која их припрема за живот у свету одраслих и сва искушења која то са собом носи. Деца која у свом одрастању имају добре васпитаче, учитеље, наставнике и професоре, биће спремна за све изазове које ће касније пред њих живот стављати. Посебан тип људи бира позив просветног радника, људи који имају стрпљења да пренесу знање свима, па чак и онима који у томе не виде смисао, људи који имају емпатију да разумеју коме је потребна помоћ и како коме треба приступити, људи који гаје хуманост и племенитост да посвете своје време, своје каријере и читаве своје животе изградњи личности и уопште будућности младих људи. Ако су лекари они који чувају наша тела, просветни радници су људи који чувају и граде наш дух, који нас обогаћују знањем, а самим тим и смислом, рекла је у свом обраћању председница општине Апатин.

У наставку програма, присутни су уживали у концерту оперске диве Зорице Белић и композитора мелода и појаца Љубомира Љубе Манасијевића са ансаблом за античку и етно музику.

Извор: Општина Апатин