ОПШТИНА БАЧКА ПАЛАНКА МЕЂУ ПОБЕДНИЦИМА КОНКУРСА „ЕКООПШТИНА“

Амбасада Француске у Србији и њени партнери Институт Veolia, “Saint-Gobain”, “Veolia”, “Decathlon”, NALED i SKGO, заједнички су доделили награде победницима конкурса „Екоопштина”.

Општина Бачка Паланка добила је награде у две категорије – „Енергетска ефикасност“ и „Одрживо управљање водом“. Свечаној церемонији присуствовали су Надежда Ганић и Милан Крагуљац – помoћници председника општине, којима су уручене награде.

Пројекат „Екоопштина” је француско-српска платформа за сарадњу на изазовима одрживог града, кроз идентификацију добрих пракси развијених на локалном нивоу у Србији као и у Француској, које су представљене током тематских семинара организованих за локалне заједнице у Србији од 17. маја до 14. јуна 2022. године.

Конкурс је био намењен свим српским општинама и градовима у 4 категорије (одрживо управљање отпадом, одрживо управљање водом, енергетска ефикасност зграда, паметни градови) и наградио је укупно 8 српских општина и градова који су добили студијска путовања у Француску, као и свим наставницима и ученицима у Србији који раде на заштити животне средине. Церемонија доделе награда је последња етапа конкурса који је мобилисао институционалне сфере, приватни сектор, као и научнике и универзитете.

У име свих партнера и учесника конкурса „Екоопштина”, свечаност је отворио француски амбасадор Пјер Кошар подсетивши на важну мисију „Екоопштине”. Он је похвалио велику мотивисаност свих учесника и богатство интеракција које је пројекат иницирао између партнера, општина и српских школа. Нагласио је да „Екоопштина” има циљ да постане стуб француско-српске сарадње у погледу одрживих градова.

Интересовање учесника и партнера, како француских тако и српских, за ово прво издање пројекта, било је велико; на конкурс је стигло 60 пријава из 35 општина и градова за 4 наведене категорије. Српске школе су представиле 35 пројеката за категорију „Зелена школа“, међу којима је било и 15 пројеката из школа у којима се учи француски језик.

Амбасадор се захвалио свим актерима, а посебно српској научној заједници чији су припадници били чланови жирија конкурса „Екоопштина”. Он је истакао да је управо њихова стручност оно што даје пуни кредибилитет пројекту. Чланови стручних жирија су извршили детаљну и аргументовану анализу свих поднетих пројеката.

Амбасадор је посебно поздравио присутне представнике школа, децу и њихове директоре, честитајући им што су изабрали да буду грађани сутрашњице, препоручивши им да своју опредељеност за одрживи развој пренесу и на своје другове из разреда.

Пјер Кошар је изразио наду да ће доћи до регионализације конкурса „Екоопштина”. Амбиција тимова укључених у пројекат је да до 2023. године развију категорију „Зелене школе“ широм Западног Балкана, са циљем да се заштита животне средине дефинише као тема која повезује све младе људе у региону.

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА:

Категорија „Зелена школа“

  • ОШ „Милан Ракић” Мионица, издвојено одељење Горња Топлица, пројекат „Мање отпада, више успеха”
  • ОШ „Светозар Марковић” Врање, пројекат „Теретана наша електрана”

Категорија „Одрживо управљање отпадом“

  • Општина – победник: Чајетина
  • Град – победник: Ужице

Категорија „Енергетска ефикасност“

  • Општина – победник: Бачка Паланка
  • Град – победник: Крагујевац

Категорија „Паметни градови“

  • Град 1 – победник: Ниш
  • Град 2 – победник: Нови Сад

Категорија „Одрживо управљање водом“

  • Општина – победник: Бачка Паланка
  • Град – победник : Лесковац

Извор: Општина Бачка Паланка