ОПШТИНА БЕОЧИН У ЗНАЧАЈНОМ ПРОЈЕКТУ СОЦИЈАЛНЕ ИНКЛУЗИЈЕ РОМА

Начелница Општинске управе Беочин Гордана Ћировић присуствовала је свечаном потписивању Споразума о спровођењу пројекта „Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих особа у Србији 2023-2026“ које је уприличено у уторак, 12. септембра, у Крагујевцу.

Споразум је потписан између Екуменске хуманитарне организације и седам општина и градова у Србији међу којима је и општина Беочин.

Циљ овог пројекта је подршка процесу унапређења квалитета живота, превенција и борба против дискриминације Рома и других осетљивих група у Републици Србији а програм ће се спровести на територији општина Беочин, Ковин и Велика Плана, затим града Ниша и града Крагујевца као и градских општина Звездара и Вождовац.

Свечаном потписивању споразума присуствовао је и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов који је истакао да је тај Споразум добар показатељ да Влада Србије уважава чињеницу да су Роми „рањена група која има одређених изазова када је у питању остваривање равноправности и потпуна интеграција у друштво у Србији”.

Према речима начелнице Општинске управе Беочин Гордане Ћировић, важност овог трогодишњег програма вишеструка је за Беочин јер се очекује да спровођењем споразума бити решено и дугогодишње питање озакоњења нелегалних објеката у којима живи велики број ромске популације и других социјално угрожених категорија становништва у насељу Колоније.

„Поред мера које доприносе афирмацији образовања Рома које Општина Беочин спроводи али и других видова подршке, веома нам је важно питање озакоњења нелегалних објеката у Колонији где као локална самоуправа можемо да се укључимо и помогнемо. Озакоњење стамбених објеката у овом смислу треба да буде наш крајњи циљ при чему ћемо наставити да радимо и на превенцији појаве дискриминације према Ромима и социјално осетљивим групама уз неговање вредности достојанства и равноправности у нашем друштву.“ рекла је Ћировић.

Пројекат „Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих особа у Србији 2023-2026“ подржан је од стране швајцарске организације HEKS/EPER.

Извор: Општина Беочин