ОПШТИНА КУЛА-ПРИМЕР ЗА ИЗУЗЕТАН ПОСЛОВНИ АМБИЈЕНТ И ОТВАРАЊЕ НОВИХ РАДНИХ МЕСТА

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, данас је заједно са својим сарадницима посетио општину Кула. Радни састанак са председником Привременог органа општине Кула, Велибором Милојичићем, прошао је у позитивној атмосфери, а неке од тема биле су обезбеђивање новог простора за рад Националној служби за запошљавање испоставе у Кули, ново запошљавање и преквалификације. Директор Мартиновић је овом приликом похвалио кулску локалну самоуправу на правом „буму“ који се догодио протеклих година када је реч о довођењу инвеститора, новом запошљавању, као и доброј сарадњи са НСЗ у делу спровођења мера активне политике запошљавања.
„Оно што смо договорили за неки наредни период то је сарадња по питању средстава које општина Кула ангажује из буџета за реализовање локалног акционог плана. Подсетићу да смо и ове године издвојили 10 милиона динара за јавне радове и за стручну праксу. Причали смо о новим моделима где би заједно са НСЗ суфинансирали одређене активности и оно што је битно за грађане општине Кула. Господин Мартиновић је замолио нас из општине Кула, да помогнемо да се нађе адекватан простор како би НСЗ била пресељена. Ту решавамо два проблема, решавамо простор за НСЗ, а такође би обезбедили и додатни простор за Центар за социјални рад“, рекао је Милојичић.

Мартиновић се захвалио домаћину, на пријему и организацији овог састанка, као и на укупној сарадњи коју НСЗ има са општином Кула последњих година. „Оно што може да се види јесте заиста експанзија, повећање броја нових радних места у општини Кула. Само у последњих месец дана, овде је неколико стотина радника добило шансу да се запосли. У наредном периоду ће то бити и значајно више, управо зато и негде око 3300 лица на нашој евиденцији могу да рачунају на веће шансе за запошљавање.“ Он је такође истакао да се мора тражити начин да се сви они који су на евиденцији, задрже у својој општини и ту нађу шансу за запослење. Са друге стране то је и апел на послодавце да минимална зарада више не може бити правило. „Дакле не можемо рачунати на то да ће запослена лица да раде за минималну плату или нешто мало више изнад тога. Мора се стварати једна другачија конкуренција, односи на тржишту рада су се итекако променили и због тога морамо тражити један другачији баланс између понуде и потражње“.
Након састанка којем су између осталог присуствовали Снежана Седлар, директорка Покрајинске службе за запошљавање и потпредседница Скупштине АП Војводине, као и Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања, гости су обишли НЗС испоставу у Кули и ОШ Вељко Влаховић у Крушчићу.
„Општина Кула је у последњих годину дана направила прави бум што се тиче запошљавања. Захваљујући доброј сарадњи са националном службом за запошљавање, а такође и са Покрајинском Владом, односно Развојном агенцијом Војводине и Секретаријатом за локалну самоуправу, међурегионалну сарадњу и регионални развој. Тако да, што се тиче општине Кула, предвиђа се у индустријској зони запошљавање око хиљаду нових радних места. Ја опет морам да истакнем да је то све рађено синергијом, заједничким радом, дакле тимски од Републичког нивоа, покрајинског и локалне самоуправе“, истакла је Снежана Седлар.

Извор: Општина Кула