ОПШТИНА КУПИЛА УЛТРАЗВУЧНИ АПАРАТ ДОМУ ЗДРАВЉА

Општина Рума је румском Дому здравља купила модеран ултразвучни апарат вредности 4,1 милион динара. Грађани наше општине се лече овде и наша је обавеза да колико год можемо изађемо у сусрет захтевима Дома здравља, рекао је председник Општине Рума, Слађан Манчић.

„Оно што је битно је да је овај ултразвучни апарат један од најмодернијих, апарат више класе који је тренутно у употреби у нашем здравству и врло брзо ће бити у функцији. Апарат ће пре свега лекарима који га користе омогућити да лакше долазе до дијагностичке слике, а са друге стране наши грађани ће имати квалитенију услугу. Дај Боже да што мање људи користи овај апарат, у сваком случају он је потребан зато смо га и купили“, изјавио је Манчић.

Дом здравља Рума је у плану за 2020. годину поред свих осталих потреба и трошкова, поднео захтев за куповину управо овог апарата.

„Процедура је трајала мало дуже из разних разлога. Оно што је похвално је да је Дом здравља остварио доста добру цену од понуђача. Када су упорђивали цене на неким тендерима су цене ишле и до 20 одсто више, тако да је и цена доста добра и прихватљива у односу на квалитет апарата. Наша обавеза је да Дому здравља обезбедимо овакве и сличне уређаје, да могу на квалитетан начин да своје знање преко тих машина примењују, да што више људи на време открије своје здравствене проблеме да би после лечење било квалитетно и успешно“, казао је председник.

Годишње се на ултарзвучну дијагностику прегледа између пет и шест хиљада пацијената, рекао је доктор Стево Косијер, начелник радиологије у Дому здравља Рума.

„Технологија напредује, бољи су софтвери и бољи су прикази слике са сондама које су основни део апарата, добиће се боља, правовременија и прецизнија дијагностика“, изјавио је доктор Косијер и захвалио локалној самоуправи што је препознала потребу и што је имала разумевања и стрпљења да ту процедуру доведе до краја.

Председник Манчиће се овом приликом осврнуо и на епидемиолошку ситуацију у румској општини.

„Имамо највише позитивних пацијената, закључно са јучерашњим даном то је 1109, мање него претходног дана, али још увек висок број. Очекујемо да се ситуација у наредном периоду смири, да има што мање првих прегледа, да људи излазе из изолације и процеса лечење и да тај број почне да пада. И даље је велик притисак пре свега на људе који раде у ковид амбуланти, на лекаре и медицинско особље“, рекао је Манчић.

Извор: Општина Рума