ОПШТИНА ПЕЋИНЦИ ДЕО ИЗЛОЖБЕ „ДОМОВИ КУЛТУРЕ ЗА 21. ВЕК“

„Домови културе за 21. век у АП Војводини“ назив је изложбе и округлог стола одржаног 12. децембра у Новом Саду, на којем је иницирано умрежавање домова културе како би културни садржаји били доступни и у мањим срединама у АП Војводини.

Пећиначки Културни центар део је ове колективне изложбе која је постављена у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке у Новом Саду у организацији Фондације „Матице мира“ у Новом Саду под покровитељством Градске управе за културу Новог Сада.

На отварању се у име градоначелника Новог Сада и Градске управе за културу обратила Зорица Шијак и директор Градске библиотеке у Новом Саду Александар Саша Јокановић, а свечаном отварању изложбе и округлом столу присуствовао је директор Културног центра „Пећинци“ Јован Деврња који је истакао да су у оквиру саме изложбе представљена три дома културе из наше општине.

„Наш задатак је био да направимо анализу постојећих домова културе у нашој општини који су оспособљени за одржавање културно-уметничких и образовних манифестација, документујемо фотографијама и израдимо заједнички плакат. Поред централне установе културе у Пећинцима, у још седам насеља општине Пећинци постоје простори у којима се одржавају манифестације, а на изложби су поред Културног центра „Пећинци“ представљени Дом културе у Шимановцима и Дом културе у Карловчићу“ – истакао је Деврња.

У реализацији изложбе која ће бити отворена до 11. јануара сарађивало је 45 војвођанских општина које имају домове културе, док је на изложби представљен 41 плакат. Сама изложба, како је речено на округлом столу, има више мисија, а на округлом столу учествовали су представници општина чији су домови културе део поставке који су разговарали о реализацији идеје “Домови културе за 21. век”, али и о стању у којем се ови објекти данас налазе и шта им недостаје.

Извор: Општина Пећинци