ОПШТИНА РУМА ИСПЛАЋУЈЕ ПОМОЋ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА, АЛИ И НАСТАВЉА СА ДЕЗИНФЕКЦИЈОМ ЈАВНИХ ПОРШИНА И ПОДЕЛОМ ЗАШТИТНЕ ОПРЕМЕ ГРАЂАНИМА

Општина Рума је на данашњој 15. седници Штаба за ванредне ситуације укинула ванредне мере, но, наставља са превентивним активностима. Заштитна опрема је данас подељена румским вртићима, а румски волонтери су данас делили грађанима Руме заштитне маске.

„Данас је подељено преко 1.000 заштитних маски с обзиром да смо видели да је већа концентрација грађана поготово старијих људи, пензионера који су се ужелели да мало прошетају, да виде пијацу, да оду до центра. Настављамо и са дезинфекцијом и са мерама које су неопходне без обзира што је ванредно стање укинуто, а то је пре свега дистанца како у затвореном тако и на отвореном простору, да се носи заштитна опрема, маске, рукавице и визири. Сутра нам стиже донација од 2.000 литара дезинфекционог средства за руке и предмете. „Сигма“ из Куле је донатор, морам да им се захвалим. Делићемо поново грађанима, привредницима, локалима, кафићима, како маске, визире тако и дезинфекциона средства. И у наредном периоду морамо деловати превентивно кроз поштовање препорука и наставићемо да вршимо дезинфекцију јавних површина, тротоара, улаза, свега оного што смо радили до сада“, изјавио је Слађан Манчић председник Општине Рума.

Када је реч о општинској помоћи привредницима од 217 захтева 157 захтева је обрађено, прихваћено и исплаћено.

„До данас је исплаћено преко 10,5 милиона динара у оној суми од 50.000 до 300.000 динара. Мислимо да ће бити број од 256 испоштован колико смо имали на списку, с обзиром да је мали број људи, у фризерским салонима имамо 4 или 5 радњи које су одјавиле делатност и не задоваљавају критеријуме за добијање помоћи. Сви ови други како се пријављују обрађујемо их буквално за 24 сата и пуштамо на плаћање. Појављују се и људи које нисмо имали у евиденцији у Одељењу за буџет, али пошто су доставили доказ да су регистровани, да су активни и њима такође исплаћујемо помоћ. Ту не видим проблем, мислим да оних 16.600.000 динара које смо испројектовали ће бити сасвим довољни“, рекао је Манчић и додао да се мера подршке повртарима данас завршава и да је седам пољопривредних газдинстава искористило помоћ Општине.

„Ту нам је остало доста новца. Били смо у праву када смо рекли да на територији наше општине нема пуно таквих људи. Пијаце су отворене и ресторани су почели да раде, нико нам се већ неколико дана није јавио да има проблем са дистрибуцијом било којег производа. Ту нам је остало 2.700.000 динара и употребићемо их за нешто друго“, казао је Манчић.

У румској општини нема новозаражених вирусом COVID-19, што је уједно и показатељ да су превентивне мере у Руми дале резултате.

„Ништа нисмо препуштали случају. Све оно што је Кризни штаб напомињао или налагао ми смо буквално у том моменту реаговали. Све оно што је спровођено као мере мислим да смо први спроводили на територији наше општине, да ли је то дезинфекција, подела заштитних средстава, маски, рукавица, да ли је то било шта у смислу прања и прскања улица, постављање резервоара са дезинфекционим средством по свим месним заједницама за грађане, да ли су то мере које смо уводили да помогнемо привредницима и пољоприведницима, да ли је то подела пакета, поделили смо 12.330 пакета, уназад четири дана било је позива за још три пакета, задовољили смо све категорије које су на то имале право, али и оне које нису имале право. Имамо позиве људи који нам се стално јављају јер су у тешкој ситуацији и излазимо и њима у сусрет. Данас смо на Штабу одлучили да кол центар више неће радити у поподневним часовима јер нема потребе, радиће у радно време у Општинској управи и Центру за социјални рад, наравно у Дому здравља ће радити сходно њиховом радном времену. Пензионери и старији људи више нису затворени и могу да нам се обрате за сваку врсту помоћи до 15 часова. Наставићемо и даље да радимо као и до сада не би ли ово што смо доста добро одрадили у претходна два месеца успешно привели крају“, поручио је Манчић.

Извор: Општина Рума