ОПШТИНА СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ УЗ ПОДРШКУ РЕГИОНАЛНЕ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ „БАЧКА“ РЕАЛИЗУЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКАТ

Општина Сремски Карловци уз подршку Рефионалне развојне агенције „Бачка“ реализује међународни пројекат „EFYRA – Europe Future of Young in Rural Area“ заједно са још 8 европских партнера.

Европска рурална подручја имају један заједнички проблем, а то је миграција младих. Сврха пројекта је идентификација узрока миграција у сваком партнерском подручју кроз заједничку дискусију пројектних партнера и идентификовање сугестија за спречавање миграција младих кроз активне радионице. Квалитету анализа и тематских дискусија допринеће стручњаци (демографи и социолози) који ће бити укључени у дизајн ЕФИРА студије. Студија ЕФИРА ће покушати да утиче на креирање политика на нивоу ЕУ. Пројекат ће укључити младе људе који ће бити активно укључени у анализе и радионице и стварање ЕФИРА студије.

ЕФИРА студија биће послата националним владама пројектних партнера, евро-парламентарцима и Комисији ЕУ.

Током реализације овог Пројекта, предвиђено је да се одржи 5 тематских радионца, а то су:

  1. радионица – ПОЧНИМО – презентација пројекта и пројектних партнера, стварање подтема
    2. радионица – УПОЗНАЈМО СЕОСКО ПОДРУЧЈЕ – упознавање пројектног подручја, проблема, потенцијала, анализа ситуације,
    3. радионица – ПОГЛЕД СА СТРАНЕ – који су проблеми у руралним подручјима земаља приступница ЕУ (Србија, северна Македонија).
    4. радионица – ДОКАЖИМО ДА МОЖЕМО – радионица о предузетништву за младе и потенцијалима свих руралних подручја – презентација примера добре праксе.
    5. радионица – ПОГЛЕД НА БУДУЋНОСТ – Закључци пројекта и одговори на питања: Шта чека рурална подручја? Како спречити миграцију? Које мере предузети?

Током трајања Пројекта, уколико могућности дозволе везано за пандемију ЦОВИД-19 вируса, постоји могућност и одласка на студијско путовање.

Са задовољством Вам позивамо да учествујете на првој радионици пројекта „ЕYФРА“ која ће се одржати од 17.12 до 19.12.2020 преко ЗООМ апликације. Ваше пријаве можете послати на мејл адресу stefan.gnip@sremskikarlovci.rs до уторка 15.12.2020. године.

Извор: Општина Сремски Карловци