ОПШТИНА ВРБАС: ДОМ КУЛТУРЕ У РС НИЧЕ ИЗ ПЕПЕЛА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

На згаришту Дома културе у Равном Селу до краја године биће подигнут нови објекат вредан 160 милиона динара. Рушевине старе зграде, изгореле 2016. године, биће уклоњене и на њиховом месту ће бити изграђен нов објекат, од близу 600 квадрата, у ком ће бити уређена сцена и гледалиште са 223 седишта, саопштено је из локалне самоуправе.

„Председник општине Врбас Предраг Ројевић, заједно са члановима Општинског већа и одборницима, обишао је локалитет и информисао грађане Равног Села да је општина обезбедила 160 милиона динара за изградњу новог Дома културе. Уговор о финансирању потписали су 19. јануара Недељко Ковачевић, директор Управе за капитална улагања АП Војводине, и Предраг Ројевић, председник општине Врбас, а јавна набавка биће расписана у наредних 30 дана. Градња Дома културе у Равном Селу био је први пројекат који Управа за капитална улагања финансира у 2021. години.

– Приоритет општине Врбас су људи у свакој месној заједници. Кренули смо од Равног Села, али ту нећемо стати. Ових 160 милиона које улажемо у изградњу Дома културе у Равном Селу, део су нашег великог инвестиционог плана за ову годину вредног преко милијарду и петсто милиона динара. Изградићемо и реконструисати домове и установе културе, и драстично унапредити комуналну инфраструктуру у свакој месној заједници, и подићи квалитет живота наших суграђана, рекао је приликом посете Равном Селу председник општине Врбас Предраг Ројевић.

У Равном Селу делује Културно уметничко друштво и дечји тамбурашки оркестар у коме свира седамдесеторо деце, годишње се организује двадесет културних догађаја. У Равном Селу су учестале књижевне вечери, на којима су говорили афирмисани писци као што су Неле Карајлић, Мира Бобић Мојсиловић, Весна Дедић, Елена Рошкова. КУД ‘Шове’ делује дуже од 20 година, сада има 60-так чланова, а очекује се да ће тај број бити знатно већи кад аматери добију нови простор за вежбање и наступе. Међу музичарима издвајају се тамбураши дечјег ансамбла ‘Чуперак’. Тамбураши су и иначе заштитни знак Равног Села, које је родно место међународног фестивала ‘Мостови пријатељства’. Нови Дом културе обезбедиће услове за рад чланицама Актива жена Равно Село, које стоји иза манифестације ‘Жене живе и на селу’, а организују бројне изложбе, промоције и ликовне колоније. Нови подстицај добиће рецитаторска и глумачка секција. Пригодне приредбе у оквиру Дечје недеље одвијаће се на новој сцени, пред публиком у новој сали.

– Дом културе има симболично место у центру Равног Села. Она ће бити централно место окупљања и културног живота. Посебно нас испуњава задовољством околност да ће, сада већ чувени Равно Село Филм Фестивал, који организује познати глумац и редитељ Лазар Ристовски добити кров над главом“, закључио је Ројевић.

Извор: Општина Врбас