ОПШТИНИ СРБОБРАН 14,5 МИЛИОНА ЗА ДВА ПРОЈЕКТА

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и општина Србобран потписали су два уговора о заједничким улагањима у два пројекта – изградњу везног водовода између изворишта и фабрике воде у Турији, и извођења радова на уређењу каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта у катастарским општинама Србобран и Турија.

Уговоре су потписали Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и Радивој Парошки, председник општине Србобран.

„Према првом уговору, вредност пројекта је 12,9 милиона динара, при чему ће Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство издвојити 10,3 милиона, а општина Србобран 2,5 милиона динара, или 20 одсто укупне суме. Наша обавеза је и плаћање ПДВ-а. У другом уговору, наш партнер из Покрајинске владе обавезао се да издвоји 4,2 милиона динара, исту суму ћемо обезбедити и ми из локалног буџета, уз плаћање ПДВ-а, а пројекат укупно вреди 10,2 милиона динара.

Ова два уговора назнака су да се враћамо у нормалне токове деловања и пословања, иако ситуација са епидемијом COVID-19 још увек није готова и морамо бити обазриви, приправни и спремни да реагујемо, помогнемо грађанима и на сваки начин заштитимо њихово здравље, посебно наших најстаријих суграђана. И поред свега и доминантно усмерене пажње на другу страну, нисмо пропустили шансу да конкуришемо на два конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и на оба смо добили значајну финансијску подршку за њихову реализацију.

Оба пројекта су нам веома важна; након скоро комплетног завршетка реконструкције и обнове водоводног система у Надаљу, наш план је да исто у наредном периоду спроведемо и у Турији, у којој ћемо градити нову фабрику воде. За то нам је било потребно да спроведемо воду од изворишта до позиције на којој ће се фабрика налазити и сада смо добили више од 10 милиона динара од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство за изградњу овог везног водовода. У Турији је до сада реконструисано око 50 одсто водоводног система, али је обезбеђивање квалитетније пијаће воде потребно и да градимо фабрику воде. Да би смо кренули са радом потребно је обезбедити повезивање за извориштем. што нам је сада значајно олакшано. 

Други уговор на једном пројекту удружује потенцијале три партнера: Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Јавног водопривредног предузећа ‘Воде Војводине’ и наше општине. Заједно ћемо уређивати каналску мрежу у циљу бољег одводњавања земљишта и стварања услова за ефикаснију пољопривредну производњу. Радови на измуљивању и уклањању вегетације вршиће се на Криваји, у укупној дужини од скоро 4 километра, као и на Бељанској бари на којој ће се уз уклањање вегетације, радити и на уређењу пропуста на једном каналу у атару Турије“, саопштио је Радивој Парошки, председник општине Србобран.

Извор: Општина Србобран