ОПШТИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ИНВАЛИДА РАДА ЖАБАЉ, ПОСЕТИЛИA БЕОГРАД

Општинска организација инвалида рада Жабаљ организовала је путовање за своје чланове, прва дестинација на овом путовању био је планинарски дом Чарапићев  Брест.

Ресторан се налази на северној страни Авале, изнад села Бели Поток, састоји се из 2 сале и 2 тарасе које могу да приме истовремено неколико стотина гостију.

 

На спрату се налазе собе са купатилима капацитета 75 лежаја, напољу су клупе и столови са дрвеним надстрешницама, терени за мале спортове, до врха Авале има тридесетак минута пешачења кроз шуму.

У центру овог простора налази се спомен обележје знаменитом српском војводи Васи Чарапићу, који је настрадао приликом заузећа Београда 30.новембра 1806 године.

Путници су обишли планинарски дом, многи су се фотографисали за успомену на тај дан  и пуни утисака у великој сали потражили одмор и освежење.

Након обављеног ручка следећа дестинација на авали био је Авалски торањ, сви они који су пожелели могли су да уз плаћену карту, која за пензонере износи 15о динара,посете чувени видиковац који се налази на 122 метру торња.Видиковац пружа поглед на Београд, Срем,Банат, Шумадију све до Рудника и Букуље.

Сам торањ је висок 204,68 метара а статистика показује све већи број посетилаца торња који је један од 5 топ туристичких дестинација Београда.

Кратак одмор и освежење у ресторану који се налази у склопу торња, договор о туристичком обиласку споменика незнаном јунаку и совјетским ратним ветеранима, Београда на води, храма Светог Саве и манастира у Раковици.

Манастир Раковица налази се у Београдском населју Раковица и посвећен је арханђелима Михајлу и Гаврилу, преко пута манастира налази се извор Свете Петке.

У овом манастиру сахрањене су многе знамените личности из наше историје, поменућемо истакнутог српског војводу Васу Чарапића, некадашњи српски патријарх господин Димитрије и блаженопочивши патријарх српски господин Павле.

Сви они који су желели могли су да целивају споменик српском патријаху и да се неко време задрже поред њега изказујући на тај начин велико поштовање за његов лик и дело док се налазо на челу Српске православне цркве.

Свима нама је устало у сећању нјегова реченица „Будимо људи а не нељуди“, светачке речи патријарха Павла које нам је оставио у аманет.

О утисцима са овог кратког, лепог и пријатног путовања било је речи у повратку,мишљење већине је да су се јако лепо провели и да би радо опет дошли да обиђу још многа места која због ограниченог времена нису могли да виде.

Текст и фото: М. Живковић