ОПШТОЈ БОЛНИЦИ “ДР ЂОРЂЕ ЈОАНОВИЋ” ДОДЕЉЕНО БЛИЗУ 101 МИЛИОН ДИНАРА – ЗРЕЊАНИН ЋЕ ПО ПРВИ ПУТ ИМАТИ МАГНЕТНУ РЕЗОНАНЦУ

На Јавном конкурсу за финансирање, односно суфинансирање изградње, одржавања и опремања здравствених установа у 2022. години АП Војводине – Покрајинског секретаријата за здравство, Општој болници “Ђорђе Јоановић” Зрењанин је додељено 100.949.840 динара за трошкове набавке медицинске, немедицинске опреме, пројектно техничке документације и изградњу.

Директор болнице доктор Игор Китареску рекао је на данашњој конференцији да ће на тај начин бити унапређен рад болнице и да ће здравствену заштиту подићи на још виши ниво. 
– Добили смо заштитну оловну завесу за операциони сто у ангио сали, а то је најмодернија заштита за наше кардиологе у вредности од 580.000 динара, затим добили смо ПАЦС систем за архивирање података о пацијентима за Одељење радиологије што ће обезбедити брже снимање и очитавање резултата снимања плућа, пре свега, али и других радиолошких процедура, вредан 5.300.000 динара, затим сет опреме за ОРЛ одељење у вредности 8.950.000 динара што је комплетно радно место за ОРЛ специјалисту – рекао је доктор Китареску. 

Указао је да су поред тога набављене и три операционе лампе које су потребне хирурзима за што квалитетније оперативне захтаве, у вредности од 12.400.000 динара.
– Оно што је посебно задовољство јесте да у Зрењанин после петнаестак година стиже колоноскоп вредан 9.850.000 динара, најновије генерације. Такође, набавили смо и два ултразвучна апарата, један од њих је портабилни кардиолошки ултразвучни апарат који се може пренерти на било који део болнице у најбржем временском периоду, а за потребе Коронарне јединице са хемодинамиком и пејсмејкер центром, вредан 5.355.000 динара. За Одсек за акушерство и Одсек неонатологије набавили смо ултразвучни апарат премијум класе у вредности од 12.530.000 динара. Набављен је и велики сет хирурчких инструмената за потребе организационих јединица установе: Анестезија са реаниматологијом, Ургентни центар, Ковид одељење, Педијатрија, Ортопедија, Хирургија, Клиничка патологија, ОРЛ, васкуларну хирургију, за лапаротомије и Лапароскопију у износу од 9.012.000 милиона динара који дуго нису набављани- рекао је директор боилнице Китареску.

Посебно је нагласио да је новина у зрењанинској болници – магнетна резонанца коју та установа није никада имала и поред много покушаја у претходних тридесет година. 
– Похвалио бих се добрим радом мог тима у менаџменту и одличној сарадњи са Покрајинским секретаријатом за здравство. Апарат ће из Клиничког центра из Новог Сада бити пребачен у нашу болницу. Градиће се објекат у близини зграде нове болнице (на месту зграде старог породилишта) који ће бити поптуно опремљен пратећом опремом и на тај начин по први пут ће бити обезбеђена магнетна резонанца за Зрењанин. Магнет ће бити апдејтован и практично као нов. Ова инвестиција преноса и свих осталих детаља биће у износу од око 30 милиона динара. Зрењанинска болница ће по први пут бити у прилици да ради магнетну резонанцу што је велика ствара, будући да је веома компликовано обезбедити упуте и термине у Клиничком центру – рекао је он. 

Изразио је задовољство што је средствима из републичког буџета обезбеђен квалитетан ЦТ апарат и да ће Зрењанин већ почетком следеће године моћи да се похвале са једним магнетом и два функционална ЦТ апарата чиме ће бити унапређена дијагностика.

Осврнувши се на давања у претходним годинама, Китареску је навео да је у последњих десетак година болница добијала у просеку око 40 милиона динара годишње, само за опрему.
– Прошле године добили смо 65 милиона, а ове године већ у првој половини године добили смо 100 милиона динара и то је најбољи начин да се у болницу улаже више. Залажем се и да се заврши нова болница и да урадимо много тога што смо планирали. Борићемо се да што више допринесемо грађанима Зрењанина и нашег региона – поручио је доктор Китареску.

Указао да подаци Покрајинског секретаријата за здравство указују да је после Клиничког центра из Новог Сада највише средстава додељено нашој болници – више од свих регионалних и општих болница.

Извор: Град Зрењанин