ОРГАНИЗАЦИЈА “СВЕТОСАВЉЕ” ДОДЕЛИЛА СТИПЕНДИЈЕ – СВЕТОСАВСКИ ФОНД ПОМАЖЕ 21 УЧЕНИКА И СТУДЕНТА СА ТЕРИТОРИЈЕ ЗРЕЊАНИНА И ЖИТИШТА

У Барокној сали Градске куће у Зрењанину данас су свечано додељене Светосавске стипендије за школску 2021/22 годину, које је заслужило петоро студената и 16 ученика средњих школа са територије Града Зрењанина и општине Житиште. Стипендије је уручио председник Организације “Светосавље” Драган Видаковић, а свечаности су присуствовали и градоначелник Зрењанина Симо Салапура и чланови Управног одбора “Светосавља”. 

Додела стипендија организована је дванаести пут, уз износ стипендија од 50.000 динара за ученике и 100.000 за студенте на годишњем нивоу, које се исплаћују у десет месечних рата. Сврха стипендија је да охрабре и помогну  школовање деце која желе да уче и постижу одличне резултате, а потичу из вишедетних породица слабијих материјалних могућности.  

Честитајући добитницима стипендија, градоначелник Зрењанина Симо Салапура захвалио се организацији “Светосавље” на дугогодишњем хуманитарном раду и високом степену друштвене одговорности. Поручио је ученицима и студентима да су нешто највредније што град има и што треба да негује. 
– Локална самоуправа, заједно са друштвено одговорним предузећима, ствара друштвени и привредни амбијент у нашем граду који ће вам омогућити да овде можете да се школујете, ако не желите, да то учините у неком другом граду, али да можете да се вратите и даљи живот заснујете овде. На добром смо путу, када су у питању инвестиције, а и ви ћете сигурно, неким својим идејама, неком новом енергијом, дати свој допринос овом граду, који сигурно има будућност – рекао је градоначелник и додао да је Град Зрењанин ове године издвојио 17 милиона динара на име стипендија, које је добило 245 ученика и студената.

– Мислим да су то значајни подстицаји за наше образовање, верујем да ћемо у наредном периоду моћи да будемо у прилици да још више истакнемо значај образовног процеса  и образовних институција у нашем граду – закључио је градоначелник Салапура.  

Председник “Светосавља” Драган Видаковић рекао је да је Светосавски фонд основан 2011. године, да је до сада стипендирао 68 студената и 148 ученика и да је укупно за ту  намену утрошено 13.180.000 динара.
– Сматрамо то значајним доприносом и сасвим смо сигурни, пошто имамо повратне информације, да су та средства отишла у добре руке, да је већина наших стипендиста успешно завршила школовање и већ се запослила. Ово су прилике када се може видети и уверити да се труд и рад исплате. На овај начин, не само што директно помажемо ове ученике и студенте, већ желимо и да укажемо јавности на значај обраћања пажње на овакве породице и овакву децу, јер сви заједно треба да тежимо друштву и држави у којој ће сви имати једнаку шансу – казао је, између осталог, Видаковић, уз традиционални светосавски поздрав “да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози”. 

Организација “Светосавље” је и овога пута доделила посебне захвалнице заслужним појединцима за подршку “Светосављу“ у остваривању његове мисије и циљева. Захвалнице су добили Зорица Кецић, диригент хора “Жене мироносице” и Милица Досковић, чланица Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, иначе наша суграђанка. 

Саопштење за јавност и списак добитника Светосавске стипендије за школску 2021/22

Извор: Град Зрењанин