ОСАВРЕМЕЊИВАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ: ПОЧЕЛА ИНСТАЛАЦИЈА МЕТЕО СТАНИЦА

На седам локација у општини Инђија почела је инсталација најсавременијих метео станица за праћење микроклиматских услова намењених пољопривредним произвођачима. У оквиру метео станица налази се склоп сензора који прате параметре на тлу и атмосфери, а на основу добијених података пољопривредници ће лакше моћи да планирају и управљају производњом на закупљеном земљишту у државној својини.

Поузданост добијених података је 90 процената што је веома важно за пољопривреднике ради оптималне употребе ђубрива, воде и пестицида.

Функционисање система одвијаће се умрежавањем корисника државног земљишта путем мобилног телефона, на који ће добијати све неопходне информације. Након постављања свих метео станица извршиће се обука за коришћење новог система за пољопривреднике.

Метео станице имају могућност алармирања путем смс поруке као најава мраза, обилних падавина и екстремних температура. Једна метео станица надгледа површину земљишта у радијусу од три до пет километара. Напајање станица врши се преко соларних панела.

Локална самоуправа ће овим софтвером лакше и квалитетније да управља земљиштем кроз аутоматизовано управљање, преглед и обраду свих података, али и да прате промене настале на парцелама, пре свега у циљу чувања квалитета обрадивих површина.

Вредност инвестиције износи 49.560 евра са пдв-ом и део је пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“ подржаног од стране Отвореног регионалног фонда за југоисточну Европу-Модернизација комуналних услуга а кроз програм Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој. Уговор о реализацији је потписан у јуну текуће године између НАЛЕД-а и Општине Инђија. Цео износ финансиран је без учешћа општинских новчаних средстава.

Извор: Општина Инђија