ОСЛИКАВАЊЕ МУРАЛА МИХАЈЛА ПУПИНА У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ “ДАНИ АМЕРИЧКЕ КУЛТУРЕ У НОВОМ САДУ“

Осликавање мурала са ликом Михајла Пупина на истоименом булевару ближи се крају, а тај пројекат део је програма манифестације “Дани америчке културе у Новом Саду“ која се реализује у сарадњи Града Новог Сада и амбасаде САД. Радове на осликавању мурала обишао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић и том приликом нагласио да улична уметност има важно место у култури града, и да је велико задовољство угостити уметнике светског ранга.

– Нови Сад је место деловања уметника из целог света у оквиру бројних манифестација на које смо поносни. Отвореност за међународну сарадњу једна је од одлика наше мултикултуралне средине, а “Дани америчке културе у Новом Саду“ је манифестација коју подржавамо и веома ми је драго што су резултати тог пројеката овако видљиви за све грађане, и на опште задовољство. Михајло Пупин један је од наших великана чија су дела од значаја за цео свет, и можемо само бити задовољни што смо му и на овај начин одали почаст. Он је добар део живота провео у Њујорку, и сада су Њујорчани у Новом Саду осликали овај импонзатни мурал. Циљ Европске престонице културе, али и циљ Управе за културу Града јесте да уједини уметнике, културне посленике, организације и установе око пројеката који ће позитивно утицати на квалитет живота, уз укључивање грађана у друштвено-културне процесе– истакао је Далибор Рожић.

Мурал је дело троје уметника, од којих је један наш суграђанин Урош Штрбоја и двојац из Америке, Марталиша Мартарита и Дистер Рондон из Њујорка. Гости из Америке, који су стварали у бројним европским и светским градовима, кажу да су одушевљени Новим Садом и да ће сигурно поново доћи.

У оквиру овогодишњег издања манифестације “Дани америчке културе у Новом Саду“ у суботу 12. маја у скејт парку у Новом Саду биће одржано такмичење у вожњи скејта, а учесници долазе из целе Србије. Део програма Манифестације промовише стенд-ап комедију, па ће вечерас у 20 часова у Српском народном позоришту наступити познати комичар Срђан Динчић.