ОСМИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ У СОМБОРУ „ФИЗИ БИЗИ“

У организацији Центра за развој образовања „Планета“, Гимназије „Вељко Петровић“ и подршку Града Сомбора, данас је у Гимназији „Вељко Петровић“ отворен фестивал науке Физи Бизи Фест.

Фестивал науке Физи Бизи Фест се организује већ осам година уназад. Његови почеци датирају из 2011. године, када је по први пут организован у школи „Иво Лола Рибар“ у Сомбору, а 2015. године прераста у градски фестивал. Фестивал је постао неки вид традиционалног догађаја, сваког новембра од 2011.године па све до ове 2018.године који својим квалитетом може да парира фестивалима у већим градовима Србије и представља једини фестивал овог типа у нашем граду а од 2017.године је прерастао на међународни ниво.

Отварајући Осми  фестивал науке  Физи Бизи Фест у Сомбору градоначелница Града Сомбора Душанка Голубовић је изразила задовољство што већ осми пут по реду доказујемо да Сомбор иако је мали град има младе талентоване људе који својим радом и успесима најбоље могу да промовишу град, који је овај фестивал препознао као најбољи пројекат из области образовања од значаја за локалну самоуправу, а у оквиру кога се промовише идеја Сомбора као ИТ града.

„ Посебно је важно што је у све ово укључена и најмлађа генерација која на овај начин спознаје да није образовање само седење за књигом и учење, већ је много шире, јер сваког дана у сваком моменту  можемо да препознамо неки научни експеримент. Ово је најбољи начин презентовања научних садржаја деци и младима од стране деце и младих“ истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и још једном се захвалила и Центру за развој образовања „Планета“ и  Гимназији „Вељко Петровић“ на организовању једног од најважнијих догађаја у граду који промовише таленте и бављење науком.

У име Центра за развој образовања „Планета“ и Гимназије „Вељко Петровић“, директор гимназије Др Ладислав Фекете уручио је градоначелници града Сомбора, захвалницу истичући да Градска управа Града Сомбора подржава ове програме од 2016 године, када је Планета основана, а ове године по речима Ене Хорват координаора програма Планете истичу посебну захвалност на препознавању квалитета њиховог рада и опредељивања већег износа финансијских средстава за реализацију програма које су реализовали током 2018 године.

Физи Бизи фестивал обухвата две целине: научно експерименталне поставке (где деца и млади презентују науку својим вршњацима и код њих развијају љубав према науци) и научно – популарна предавања, а на једном од њих присуствовала је и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Извор : Град Сомбор