OSMI NOVI TVRĐAVA TEATAR POD SLOGANOM „POZORIŠTE VIDI I U MRAKU“

Novi Sad, 31. avgust 2021. Danas je u Srpskom narodnom pozorištu održana konferencija za medije, povodom predstojećeg Ambijentalnog pozorišnog festivala Novi tvrđava teatar, koji se održava od 3. do 8. septembra, u Vili Stanković u Čortanovcima.

Na konferenciji su govorili umetnička direktorka i selektorka festivala Vida Ognjenović, reditelj Dino Mustafić i glumci iz predstave Život se sa mnom mnogo poigrao: Gordana Đurđević Dimić, Annamaria Serda, Sanja Ristić Krajnov, Nataša Stanišić, Jugoslav Krajnov, Miloš Đurović, Zoltan Molnar, Marija Medenica i Milo Lekić.

Selektorka Vida Ognjenović je predstavila ovogodišnji repertoar festivala, na kome se našlo pet predstava pozorišta iz zemlje i iz regiona.

– 3. i 8. septembar: Život se sa mnom mnogo poigrao, r: Dino Mustafić, Novi tvrđava teatar

– 4. septembar: Ostajem ostati, r: Gabriela Crnković, samostalna istraživačka produkcija grupe glumaca iz Novog Sada

– 5. septembar: Jugoslavija, moja dežela, r: Marko Misirača, koprodukcija Gledališča Koper (Slovenija) i Pozorišta Prijedor (Republika srpska, BiH)

– 6. septembar: Nesrećni, r: Ištvan Albu, Pozorište Figura Studio (Rumunija)

– 7. septembar: Berači snova, r: Božidar Đurović, Zvezdara teatra

Želela sam da selektovane predstave u centar stavljaju čoveka, njegovu sudbinu, sreću i nesreću, njegov profil i njegov humani nastup prema svetu. Nadamo se da ćemo vas ovakvim repertoarom uveriti da postoji takvo pozorište – postoji zato što je teatarska umetnost, inače, svemoćna… Zato što pozorište vidi i u mraku“, istakla je o ovogodišnjoj selekciji Vida Ognjenović.

Sve predstave počinju u 20 časova. Karte za festival se prodaju putem Gigs Tix-a, a cena pojedinačne ulaznice je 1000 dinara, dok komplet karata za sve predstave iznosi 4000. U cenu karte uračunat je i prevoz do Čortanovaca, koji će biti organizovan svake večeri iz Novog Sada i Beograda. Autobus iz Novog Sada polaziće sa autobuske okretnice u centru, kod Hotela Centar u 19 časova, a prevoz iz Beograda kretaće sa stajališta kod Pete beogradske gimnazije u 18 i 30h.