OSMO TAKMIČENJE DUVAČKIH ORKESTARA “BEGEJ FEST“: OD 21. DO 23. JUNA: NA OTVARANJU SVIRA ORKESTAR GARDE VOJSKE SRBIJE

Povodom održavanja 8. Međunarodnog takmičenja duvačkih orkestara “Begej fest” u Zrenjaninu, danas je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare na kojoj se obratio i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

 On je istakao da je Zrenjanin grad kulture i da zauzima značajno mesto u toj oblasti i podsetio na značaj uspeha zrenjaninske Muzičke škole, naših horova sa sjajnim rezultatima koje postižu, a da veoma značajno mesto zauzima i naš Gradski duvački orkestar koji već osmu godinu organizuje ovaj festival u Zrenjaninu. 

 – Grad Zrenjanin prepoznao je ovu manifestaciju i prati je iz godine u godinu i nadamo se da ćemo za dve godine imati jubilej, deceniju festivala, i da će sve proteći kako je uvek u Zrenjaninu, otvorenog srca, da budemo pravi domaćini i da posetioce iz drugih sredina na neki način fasciniramo kulturnom ponudom našeg grada – rekao je Salapura, zahvalivši organizatorima koji su, kako je naveo, uložili mnogo energije da se festival podigne na viši nivo.

Vladimir Milošev, zadužen za tehničke detalje, rekao je da će Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara “Begej fest” biti održano od 21. do 23. juna.

– U petak će biti održan revijalni nastup – koncert Garde Vojske Republike Srbije, dok će u subotu biti takmičarski deo i koncert orkestra iz Mađarske. U nedelju je takođe takmičarski deo, a zatim i defile svih orkestara od Kulturnog centra. Treba istaći i da će u sklopu festivala biti organizovana i WASBE konferencija na kojoj će zemlje učesnice promovisati orkestarsko muziciranje u njihovim državama, a imamo učesnike iz osam država – rekao je Milošev i naglasio da će tokom prepodnevnih sati biti organizovan i seminar za dirigente. 

Branislav Gagić, predsednik upravnog odbora Gradskog duvačkog orkestra i direktor internacionalne asocijacije duvačkih orkestara WASBE za Srbiju, izrazio zadovoljstvo što se tradicija   duvačkih orkestara održava u našem gradu. 

– Zrenjanin je poznat po tome da je svojevremeno imao i više duvačkih orkestara, čak devet. Sada u gradu trenutno egzistira samo naš Gradski duvački orkestar i vrlo uspešno radimo i organizujemo sjajne manifestacije kao što su ”Vojvođanski bras festival”, ili ”Begej fest”, koji promoviše ne samo grad Zrenjanin, već i Srbiju – rekao je Gagić.  

Izvor: Grad Zrenjanin