„ОСНАЖИВАЊЕ МЛАДИХ ПРЕДУЗЕТНИКА У СЕКТОРУ ПОЉОПРИВРЕДЕ“ – НАГРАЂЕНО ШЕСТ ЂАКА РУМСКЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ

Шест ученика Средње пољопривредно – прехрамбене школе „Стеван Петровић Бриле“ биће субвенционисано у оквиру пројекта “Оснаживање младих предузетника у сектору пољопривреде“.

Пројекат подршке младим предузетницима се реализује у оквиру пројекта немачке развојне сарадње Подстицање запошљавања младих, а реализују га Општина Рума и Фондација Ана и Владе Дивац у партнерству  СППШ „Стеван Петровић Бриле“.

Ученици Јован Кескеновић (пројекат узгоја прасади), Атила Мадацки (набавка три телета), Дејан Грујичић (засад јагода), Павле Аврамовић (пољопривредна механизација), Ерик Путица (опрема за пчеларство) и Милош Буловић (набавка кока носиља) ће добити опрему и све оно што је неопходно за реализацију пројеката у износу од око 200.000 динара.

Директорица СППШ „Стеван Петровић Бриле, Мирјана Божић поносна је што је школа у Руми једна од две образовне установе у Србији која је учествовала у пројекту “Оснаживање младих предузетника у сектору пољопривреде“.

„Сматрам да ће ученици знање које су стекли у нашој школи, на прави начин искористити у својим газдинствима и да ће постати млади и успешни пољопривредни предузетници“, казала је директорка Божић.

Урош Делић, из Фондације Ана и Владе Дивац, још једном је нагласио да бављење пољопривредом има перспективу, а да се са добром идејом и посвећеним радом може направити подвиг и са скромнијим средствима.

„Значајан број ученика је прошао обуку за писање пројеката и то нам је веома битно. Желимо да млади пољопривредници стекну вештине за писање бизнис планова, како би били конкурентни и могли да учествују у неким од бројних конкурса за пољопривреднике. У Руми смо одобрили шест пројеката, иако смо првобитно планирали пет. Ученичке пројекте субвенционишемо у износу од око 200.000 динара. Они за тај новац добијају опрему, саднице, домаће животиње тј. све оно што им је неопходно за почетак реализације пројекта. Верујемо да ће ово бити значајан подстицај и мотив ученицима да виде своју перспективу у бављењу пољопривредом“, поручио је Делић.

Захваљујући овом пројекту ученик Дејан Грујичић из Грабоваца, планира да посади 57 ари јагода.

„У договору са породицом одлучио сам се да је за мене у овом тренутку најбоље да се бавим пољопривредом. Похађао сам радионице за писање бизнис плана, имао сам велику подршку професора у школи, тако да није било тешко написати добар пројекат. Нисам очекивао да ћу проћи на конкурсу, јер је било много добрих пројеката, ипак, када сам сазнао да је мој пројекат одобрен био сам пресрећан. Надам се да ћу успешно реализовати пројекат и да ће он бити један замајац у будућем бављењу пољопривредом“, рекао је Грујичић.

Ученици којима је одобрена неповратна помоћ су јуче својим вршњацима представили своје пројектне идеје и на тај начин мотивисали и друге ђаке да након завршетка школовања своју будућност граде у пољопривреди.

Извор : Општина Рума