ОСНОВЦИ САДИЛИ БЕЛУ ТОПОЛУ У ОКВИРУ ЕВРОПСКОГ ПРОЈЕКТА ФОНДА „ЕВРОПСКИ ПОСЛОВИ“ АП ВОЈВОДИНЕ

У један од актуелних европских пројеката Фонда „Европски послови“ АП Војводине активно су укључена деца – ученици другог разреда основних школа.

 

У оквиру пројекта „Еколошко управљање водама против екстремних временских услова у пограничној области – ECOWAM”, који има за циљ спречавање негативних ефеката на квалитет водних тела успостављањем заједничког система унапређења управљања водама у АП Војводини и Жупанији Чонград, на територији Парка природе „Јегричка“ у Равном Селу је током овог месеца, у три наврата, одржана Едукативна радионица за децу у циљу укључивања најмлађих у активност пошумљавања и подизања њихове свести о заштити животне средине.  

Најлепши део пројекта – пошумљавање белим тополама обале Јегричке, свим учесницима  ће остати у сећању.

Ђаци из ОШ „Јован Поповић“ и „Вук Караџић“ из Новог Сада, али и њихови вршњаци, другаци из ОШ „Бранко Радичевић“ из Равног Села, у пратњи својих учитељица, имали су прилику да се опробају у садњи беле тополе на територији Парка природе „Јегричка“, док су од Јасминке Гајгер, представницe ЈВП „Воде Војводине“ и представница Покрајинског завода за заштиту природе могли да науче нешто више о значају паркова природе.

 

Пројекат „Еколошко управљање водама против екстремних временских услова у пограничној области (ECOWAM)” спроводи се у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Партнерство на пројекту, чији укупни буџет износи 1.758.447,43 евра, од чега суфинансирање Европске уније (ИПА) износи 1.494.680,31 евра, чине Управа за водопривреду за подручје Доња Тиса – АТИВИЗИГ (Мађарска), ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад (Србија) и Фонд „Европски послови” АП Војводине (Србија).