OШТРАЧ ИЗ СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ РАДИ ЗА МУШТЕРИЈЕ ИЗ ЛОНДОНА, ШАПЦА, РУМЕ…

У малој једносмерној уличици у центру града, налази се мала неупадљива радионица. Занатлија Душан Бабић, по занимању машински техничар, а према опредељењу оштрач. Овим, данас ретким занатом, бави се пуних 17 година. Иако, наизглед једноставан, овај посао и није баш лак. Изискује пуно времена, стрпљења, а највише прецизности. Мајстор Душан занат је учио од чувеног оштрача Стирије из Петроварадина, а данас је јединствен на нашим просторима, јер поред основних сечива у домаћинству, Душан годинама оштри медицинске инструменте.

Основни алат који користи при оштрењу јесу: тоцила, разне врсте гранулација и полирке. А све је почело од мотора веш машине. Душан каже, да му је требало пуних пет година да сам буде задовољан, иако су муштерије, то већ биле.

Мајстору свог заната, на оштрење редовно стижу и маказе из Лондона, Шапца, Руме, али највише посла има за време Сремског свињокоља. За 17 година рада у Душановој радионици наоштрено је више хиљада различитих предмета, али пре свега медицинских инструмената, за које, Душан каже, има посебан третман. Наоштрено је оно, које у само једном потезу исече обичан папир.

Извор: РТВ