ОТКУП РЕШЕЊЕ ЗА АМБРОЗИЈУ

Градски одбор Демократске странке Србије у Новом Саду апелује на локалну власт да се интензивно посвети решавању проблема ширења алергијске биљке амброзије која изазива велике здравствене тегобе и знатно смањење пословне способности код преко двадесет посто становништва.
Амброзија је најопаснија и најпознатија алергијска биљка у Србији. Први пут је званично забележено њено присуство у нашој земљи 1953. године и то у околини Новог Сада, где је унета бродовима из Румуније. Од тада па до данас амброзија се незаустављиво шири целом земљом изазивајући велике здравствене тегобе знатног дела становништва, нажалост, често код деце и младих.
Очигледно је да локалне самоуправе и државне институције губе битку са овом инванзивном алергијском биљном врстом. Власт не посвећује довољну пажњу проблему ширења амброзије, а досадашњи начини борбе нису дали добре резултате.
Због свега овога, Стручни савет Градског одбора ДСС у Новом Саду, апелује на локалну власт да се интензивно посвети решавању проблема ширења амброзије и  предлаже спровођење следећих доказано успешних мера за њено сузбијање:
1. Откуп биљака са кореном је мера помоћу које је амброзија у знатној мери сузбијена у суседној Мађарској и која у садејству са другим мерама даје, за сада, најбоље резултате, нарочито у приградским подручјима.
2. Повећање одржаваних зелених површина је метода која даје најбоље резултате у урбаним срединама.
3. Оштре контроле и санкција за власнике који не сузбијају амброзију на својим парцелама, што је дало одличне резултате у Словенији.
На крају, али не мање важно, да би се борба против амброзије водила стручно, ефикасно и координисано, Град Нови Сад мора да реактивира рад Штаба за борбу против амброзије. Овај Штаб не  функционише већ више година, а треба да га сачињавају здравствени радници, стручњаци за ботанику, представници Града и представници јавних институција и предузећа.