ОТВАРАЊЕ ГЛАВНЕ УЛИЦЕ И НИЗ СВЕЧАНОСТИ КОЈИМА ЋЕ СЕ ОБЕЛЕЖИТИ 24. НОВЕМБАР – ДАН ОПШТИНЕ РУМА И ГРАДСКА СЛАВА СВЕТИ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ

24. новембра на Дан Општине Рума и градску славу званично ће бити отворена реконструисана Главна улица, саопштено је на данашњој седници СО Рума.

„На тај, за Румљане, важан дан ћемо пустити у саобраћај Главну улицу и мислим да ће то бити једна улица која ће бити на понос свим грађанима у Општини Рума. Тог дана ћемо се захвалити и најзаслужнијим појединцима и колективима из наше општине, за допринос развоју општине. А цео тај дан биће посвећен обележавању Дана Општине Рума и градске славе „, рекао је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

Одборници су данас усвојили Одлуку о додели јавних признања и награда у 2018. години. Румска повеља у 2018. години, због значајних резултата у раду, односно нарочито истицање у прогресивним иницијативама и другим активностима, хуманитарним поступцима, или за животно дело, додељује се дипл. инж. архитектуре Ђорђу Јелачи, власнику предузећа „Yelmar“ из Руме. Захвалница Општине Рума у 2018. години, због доприноса развоју и афирмацији Општине Рума, биће додељена предузећу „Каблекс- С“ из Платичева, које у румској општини запошљава око 250 радника и које је много пута до сада показало друштвену одговорност. Захвалница за допринос и афирмацији Општине Рума биће уручена и Бошку Пејкићу, атлетском тренеру, који је свој радни век посветио атлетици и раду са децом. Уз прегршт добрих резултата румских атлетичара кроз историју, за шта велике заслуге има Пејкић, треба споменути и да је тренирање атлетике у Руми увек било бесплатно. У склопу општинске политике афирмације и промоције породичних вредности и наталитетне политике Комисија је донела одлуку и да се Захвалница додели и Ђурђици Хинић из Буђановаца, мајци шесторо деце. Бошко Пејкић и Ђурђица Хинић ће добити и новчану награду од по 30.000 динара.

Председник Општине Рума Слађан Манчић истиче да локална самоуправа има обавезу да прослава овогодишњег Дана Општине Рума буде свечанија с обзиром да је у питању и обележавање стогодишњице од Великог народног збора у Руми и одлуке о присаједињењу Срема Србији.

„Положићемо венце на споменик др Жарку Миладиновићу, у Цркви Силаска Светог Духа на апостоле биће служена литургија, а након чега ће у порти храма бити освећена и капела посвећена Св. Стефану Дечанском. У Културном центру „Брана Црнчевић“ биће одржана свечана седница, на којој ћемо доделити и поменута признања најзаслужнијим грађанима наше општине. Оно што је сада већ извесно у вечерњим сатима биће одржан и концерт Светлане Цеце Ражњатовић. Донатори и привредници који су започели и реализовали велике инвестиције у нашем граду поклањају грађанима Општине Рума за њихов дан овај велики концерт“, рекао је Манчић.

На седници донете су и Одлуке о изради Плана детаљне регулације „Планирани општински пут Добринци-Доњи Петровци“ и изради Плана детаљне регулације „Општински пут Кленак-Грабовци“. Председник СО Рума Стеван Ковачевић каже да је ово први корак ка изградњи саобраћајница за које мештани четири румска села имају вишедеценијску потребу, а да ће израђени пројекти бити основ за конкурисање за средства са виших нивоа власти.

Извор : Општина Рума