ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ У АПОТЕЦИ НА СТЕПЕНИЦАМА

Градоначелница Вршца Драгана Митровић отворила је данас у депандансу Градског музеја „Апотеци на степеницама“ изложбу „Од пилуле до лека“ ауторке Љиљане Бакић. На изложби су представљени предмети из збирке предмета за историју здравствене културе . Збирка је комплексна и садржи неколико целина: библиотечку, архивску и предмете. Збирка се током година увећавала и данас се увећава путем поклона појединачних предмета, књига или архивског материјала или целокупних заоставштина фармацеута који су на тај начин желели да се трајно сачува све оно што може допринети проучавању историје фармације. По значају представља изузетно важну збирку преко које се непосредним детаљним изучавањем и презентацијом резултата може прецизно утврдити и сагледати развој фармације на простору Војводине и шире.

„Велико нам је задовољство што смо за посетиоце поново отворили врата једне од најстаријих и најрепрезентативнијих зграда у Вршцу. „Апотека на степеницама“ краси наш град још од средине 18. века, а већ деценијама је споменик културе од великог значаја и једно од места које је незаобилазно у обиласку нашег града. Отварањем данашње изложбе показујемо и дугу фармацеутску традицију у нашем граду, али и побољшавамо културну и туристичку понуду за све становнике и туристе у Вршцу. Град Вршац наставиће да баштини своју културу, традицију и лепоте које има. Желимо да нашим суграђанима, али и свим посетиоцима, учинимо доступне све наше знаменитости, а поновно отварање „Апотеке на степеницама“ само је први корак у томе.“ изјавила је прилико отварања изложбе, градоначелница Вршца Драгана Митровић.

„Апотеке су често привлачиле пажњу јер нису биле само места на којима се могао набавити или купити лек, мелем или било које друго средство против бола. Интригирале су ентеријером, мирисима који су из њих допирали, разноразним бочицама којих је било на све стране, препаратима који су се правили, као и причама које су о њима кружиле. Према апотекарима људи су гајили изузетно поштовање, често и веће него према лекарима. Осим тога што су се бавили медицином и фармацијом, били су запажени и у другим сегментима и активностима. У Вршцу, традиција апотекарства дуга је више од два века. Наша „Апотека на степеницама“ са очуваном фармацеутском збирком и мобилијаром од 18. до половине 20. века, на оригиналној адреси, је данас једина на подручју Србије која се налази у музејском простору. Од велике важности је да се ова колекција сачува од заборава и остави генерацијама Вршчана које долазе.“ изјавила је ауторка изложбе, музејски саветник Љиљана Бакић.

Отварањем ове изложбе, депанданс Градског музеја „Апотека на степеницама“ ће поново почети са редовним радом, а врата за све посетиоце биће отворена сваким даном осим уторка од 12:00 до 18:00, док ће се улазница продавати по симболичној цени од 100 динара.

Извор: Град Вршац