OTVARANJE JEDNE OD NAJMODERNIJIH FARMI U REGIONU

Sremska Mitrovica – Jedna od najmodernijih farmi u regionu smeštena je na teritoriji Zasavice I u narednih nekoliko dana i zvanično počinje sa radom. Tim povodom istu će u nedelju, 15. jula posetiti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kapacitet farme je 2.400 grla, sa potpuno automatizovanim sistemom hranjenja i ventilacije, a izgradnja i opremanje (Sshauer Farming System, Austria) objekta koštala je oko 40.000.000 dinara. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomoglo je izgradnju i opremanje objekta sredstvima u visini od 8 miliona dinara, kroz podsticaj u okviru Pravilnika o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, u 2017. godini.

Sistem ishrane tovljenika u ovom objektu je tečan i doziranje se vrši kompijuterski preko sistema kontaktnih senzora. Ventilacija je potpuno automatska, vazduh rashlađen i filtriran ulazi u objekat, i kroz sitne otvore na plafonu se ravnomerno raspoređuje, što doprinosi držanju životinja u humanim uslovima, smanjena je mogućnost prehlade životinja, a upotreba antibiotika je svedena na na minimum.

Vlasnik farme je Milovan Ivanković iz Zasavice.

Izvor: Ozon media