ОТВОРЕН 16. „МАМУТФЕСТ“ У КИКИНДИ

У Народном музеју у Кикинди, отворен је 16. “Мамутфест“, манифестацја којом се симболично, уз многобројне креативне програме, обележава рођендан мамутице Кике. Тако посетиоци имају прилику да погледају изложбу “Музеј у очима деце“, потом изложбу дечјих цртежа “У друштву са мамутом“, на програму је изложба цртежа Кикинђанке Јелене Јаконић, мали вајарски студио “Терре“, као и радионице под називом Музејска авантура, Необична славеносрпска слова, Које је боје срећа, Инсекти свуда око нас, Поштански сатић, Направи свој амулет, стреличарске радионице, креативни програм Трагом мамута, радионица за тинејџере Кустосирање, концерт за бебе и позоришну представу “Ружно паче“, Дечјег позоришта из Суботице. Програму је присуствовао и градоначелник Кикинде, Никола Лукач, који је уз чланицу Градског већа задужену за културу и образовање, Валентину Мицковски, свечано отворио 16. манифестацију посвећену кикиндској мамутици.

“Можда некада нисмо ни свесни шта ми то у ствари имамо у нашем граду. Далеке 1996. године пронашли смо остатке мамута, све учинили да их сачувамо и од тога направимо бренд Кикинде. Деца мамутицу Кику својим очима виде на посебан начин, циљ ове манифстације је да заједнички покушамо да то наслеђе које имамо и оживимо. Захваљујем Народном музеју Кикинда, ресорном министарству и Покрајинском секретаријату, сигуран сам да ће Град Кикинда увек подржати све програме који промовишу нашу мамутицу Кику“, рекао је градоначелник.

Остаци мамута пронађени су у глинокопу компаније “Тоза Марковић“. У периоду од 2005. до 2007. године реализован је програм “Кикиндски мамут“, у то време најплаћенији пројекат Европске уније у Србији у износу од 250.000 евра и заваљујући којем су пресељени оригинални остаци у кикиндски Музеј и изложени публици. Потом је урађена копија у природној величини и израђен 3Д филм, односно комплетан план популаризације овог вредног експоната:

“Сматрам да смо град који је веома посвећен очувању културе и културног наслеђа, али и средина која негује културни туризам. Ова традиционална манифестација коју је приредио Народни музеј од великог је значаја, јер деца имају прилуку да кроз разноврсне и интересантне програме и радионице науче нешто ново о самом мамуту, али и начину живота људи у прошлости“, додала је Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Дошли смо на идеју да обележавамо годишицу открића мамута и да то буде својеврсна рођенданска прослава. Мамутфест одржавамо другог викенда у септембру, с обзиром на то да је мамут пронађен у том периоду 1996, године. На тај начин, промовишемо ово наслеђе и не само његово чување већ и коришћење, којим га заправо чувамо“, подсетила је Лидија Милашиновић, директорка Народног музеја Кикинда.

Извор: Град Кикинда