ОТВОРЕН 21. РУМСКИ ЛИКОВНИ САЛОН

Победник 21. Румског ликовног салона је Лука Дрљан, студент четврте године Академије уметности. Другу награду освојио је Иван Цајзлов, а трећу Мира Косановић.

„Ово ми је први пут да сам освојио неку награду и драго ми је да је то у Руми, то је мој град“, рекао је победник Ликовног салона.

„Изложио сам слику из серије коју тренутно радим, то је пејзаж у сивом, тематика урбани пејзажи. Слике имају једну надреалну атмосферу, стилизоване су. Сликам шпахлицом, а колор је сведен на минимум“, изјавио је Лука.

Жири је једногласно донео одлуку да Луки додели прву награду, каже Жељко Радић, професор ликовне културе у ССШ „Бранко Радичевић“ и овогодишњи члан жирија.

„Задовољни смо што је баш један тако млад аутор освојио прву награду. Рад му је био заиста квалитетан, он се и највише издвојио као аутор овогодишњег Салона“, истакао је Радић.

„Победник је био мој ученик, а ја сам поносна кад ученици превазиђу своје учитеље и што је Лука постигао изузетан успех“, поручила је Љиљана Војводић, академска вајарка и председница Уметничког савета галерије Културног центра који је организатор Румског ликовног салона.

„Мислим да је жири имао јако тежак посао и да су успели да одаберу заиста квалитетне радове. Пристигло је пуно квалитетних радова, разноврсна тематика, највише уље и акрил, али има и папирмаршеа, има и радова у вуници. Никад толико различитих техника није било, а то доноси невоље жирију код оцењивања јер их је тешко поредити, нешто припада примењеној, нешто врхунској уметности. Желим да похвалим и да скулптура ове године има више него раније“, изјавила је Љиљана.

Похвале су добили: Штефица Радованов, Предраг Пеђа Јововић, Бојан Радишић и Маријан Маки Клевернић.

Изложба је отворена до 18. јануара.

Извор: Општина Рума