ОТВОРЕН 43. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ „ТЕРРА“

Отварањем изложбе са прошлогдишњег сазива, у Кикинди је свечано отворен 43. Интернационални симпозијум скулптура у теракоти Терра. У оквиру овогодишњег сазива учествоваће српско-канадске уметнице Весна Перуновић и Божица Рађеновић, док ће Републику Румунију представљти Анамарија Шербан, Велику Британију Стивен Мас, а нашу земљу уметници Милорад Стајчић и Срђан Арсић. Свечаном отварању, уз помоћника покрајинског секретара за културу, мр Драгана Трапарића, присуствовали су градоначелник Кикинде, Никола Лукач и његови сарадници.

“Захваљујући Симпозијуму, Кикинда је одавно на светској културној мапи. Имамо госте из Велике Британије, Румуније, Канаде и Србије и сигуран сам да ће инспирацију имати баш у нашем граду, у којем ће уживати током јула и креирати своја уметничка дела. Ми смо центар уметности што ће нам допринети у мисији добијања титуле Националне престонице културе 2027. године“, поручио је градоначелник.

Симпозијум се одржава уз подршку Града Кикинде и Покрајинског секретаријата за културу:

“Симпозијум је одавно постао традиција у савременом културном стваралаштву, што је за сваку похвалу за цео град и целу земљу, јер култура нема границе и како учесници одлазе одавде преносе најлепше емоције из овог града. Ово што Кикинда поседује, нема нико на свету“, додао је Драган Трапарић.

На изложби која ће бити изложена током целе године испред Галерије, изложени су радови настали на прошлогодишњем, 42. Симпозијуму Тера, 2023. чији су аутори Ледија Костандини – Албанија, Никола Ненадић – Хрватска, Хорхе Беда Мурсиљо Хулијани – Шпанија те Чедомир Васић, Саша Панчић и Мирољуб Стаменковић из Србије:

“Наша очекивања су да ће се однос становништва према савременој уметности променити на боље, а управо су оваква представњања и догађаји које радимо, као и велики број радионица, прави начин да свима приближимо културу“, надовезао се директор “Терре“, Александар Липован.

Извор: Град Кикинда