OTVOREN DVODNEVNI „FOLK MUSIC FEST“

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) večeras je, na Velikoj terasi na Paliću, svečeno otvorio Festival folklorne muzike „Folk music fest“ koji se, 27. i 28. maja, održava na Velikoj terasi, navodi subotica.info. Uz izražavanje zahvalnosti Udruženju građana „Juhasok“ što po osmi put organizuje „Folk music fest“, dr Balint Pastor je, tom prilikom, rekao da je ovaj festival prvi u nizu sličnih, ali i drugačijih manifestacija koje će se tokom ovog proleća i predstojećeg leta na Paliću održavati svakog vikenda.

Već sledećeg vikenda na ovom istom mestu će se održati državno prvenstvo u ultramaratonu, a drugog vikenda u junu najveća smotra mađarske narodne muzike i narodnog plesa ‘Durindo’ i ‘Đenđešbokreta’. Prošle godine smo, vraćajući Muzičkom paviljonu osnovnu namenu, otvorili manifestaciju pod nazivom ‘Letnji koncerti u Muzičkom paviljonu na Paliću’, koja je prerasla u tradiciju, s obzirom na to da će se takvi koncerti ove godine održavati od početka jula. Preduzeće ‘Park Palić’ d.o.o. je objavilo javni poziv koji je bio otvoren do danas, do 15.00 časova, kako bi se ansambli, orkestri, muzičari i umetnici prijavili da održavaju koncerte u Muzičkom paviljonu i da taj objekat koristimo na način kakva je bila i prvobitna zamisao, pre 110 godina. Ovakve manifestacije doprinose obogaćivanju turističkog potencijala Palića”, naglasio je dr Balint Pastor.

Velika terasa, Muzički paviljon, Vodotoranj i Ženski štrand na Paliću, kao i Gradska kuća u Subotici, u septembru ove godine obeležavaju 110. godišnjicu od izgradnje i predaje na upotrebu, naveo je dr Balint Pastor, i dodao da je u periodu između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg Festivala folklorne muzike „Folk music fest“ izrađena projektno-tehnička dokumentacija za obnovu Vodotornja i Bagojvara („Sovine kule”), na Paliću.

„Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim i zaposlenima u Javnom preduzeću ‘Palić-Ludaš’ i preduzeću ‘Park Palić’, jer zahvaljujući njima imamo ovako lep ambijent na Paliću. Pozivam naše sugrađane da nam se pridruže na Velikoj terasi i uživaju u muzici i umetnosti tokom ove dvodnevne manifestacije koju je podržao i Grad Subotica“, zaključio je dr Balint Pastor.

Prisutne na Velikoj terasi na Paliću pozdravio je i poželeo im da uživaju u bogatom muzičkom programu i predsednik Udruženja građana „Juhasok“, Gabor Juhas.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, publici se predstavio ‘Orkestar Juhas’ sa gostima iz Mađarske, a potom je nastupio ansambl „Czéczó“, iz Ade, koji neguju folklorne i muzičke običaje Potisja.

 U subotu, 28. maja, od 16.00 časova, na Velikoj terasi biće organizovana izložba i radionice narodnih rukotvorina. Koncertni program počinje od 17.00 časova nastupom mladog tamburaškog orkestra iz Bačkog Petrovog Sela. Od 18.00 časova sviraće talentovani gudački orkestri „Kamrás“ iz Horgoša i „Duhaj“ iz Subotice. Od 19.00 časova nastupiće orkestar „Pántlika“ iz Mađarske, a od 20.00 časova održaće se koncert čuvenog etno-muzičkog sastava „Etnokor“, na čijem repertoaru su dela inspirisana srpskom, hrvatskom, makedonskom, rumunskom i mađarskom narodnom muzikom.

U okviru manifestacije biće organizovane i muzička radionica i plesna igraonica za decu, uz animatore iz Udruženja „Talentum“, kao i revija narodnih običaja u izvođenju tradicionalnog folkolornog ansambla iz Kupusine.

 Pored subotičke lokalne amouprave, Festival folklorne muzike „Folk music fest“ podržavaju i Mađarski nacionalni kulturalni fond, Park Palić d.o.o. i Pokrajinski sekretarijat za nacionalne zajednice u okviru projekta za multikulturalnost.

Izvor: subotica.info