ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ЗОВ РАВНИЦЕ НА ПЛАТОУ ПРОМЕНАДЕ

Од 12. до 15. октобра на платоу испред новосадског тржног центра Променада одржава се по тринаести пут Интернационални фестивал игре и музике Зов равнице. У четвртак је програм почео од 17 сати а у 20 сати је уприличено свечано отварање праћено ватрометом. Током четири дана градом ће се чути ноте различитих жанрова и окупиће се преко две и по хиљаде учесника. Биће разноврсних садржаја, између осталог плесне радионице у које се заинтересовани могу укључити. Реализацију фестивала подржали су Град Нови Сад са Градском управом за културу и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

На свечаном отварању фестивала присутнима се обратио начелник одељења за локалну самоуправу, Иван Петровић. Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу је саставни део покрајинске администрације којом координира Покрајинска влада. У оквиру програмских активности је подршка удружењима грађана која негују народну културу, музику и фолклор, као што је удружење Велико коло. Иван наводи да квалитет једне манифестације чине три ствари, а то су број учесника, квалитет програма који се презентује и традиција. Сматра да са правом можемо рећи да је овај фестивал ушао у културну мапу Новог Сада и да ће он показати у наредном периоду и свој туристички значај.

У име Града Новог Сада присутнима се обратио и прогласио фестивал отвореним помоћник градоначелника Града Новог Сада господин Александар Петровић. Поздравио је представнике покрајинске владе, организаторе, учеснике, децу и омладину и пожелео добродошлицу гостима из иностранства. Честитао је организатору фестивала, удружењу Велико коло које се већ дуги низ година залаже за очување обичаја и традиције нашег народа. Изјавио је да је Нови Сад поносан на своје бројне фестивале. Овакве и сличне манифестације на сјајан начин доприносе културној сцени града Новог Сада.

Богат културно забавни програм за сва четири дана може се погледати на фб страници фестивала. Наступају бројна културно уметничка друштва из земље и иностранства, дечји програм и концерти, укупно око две и по хиљаде извођача.