OTVOREN KONKURS ZA PRIJAVE FILMOVA NA 18. FILMSKI FRONT

18. Međunarodni festival kratkometražnog filma „Filmski Front“  koji se ove godine održava pod sloganom “Nema nade, samo dobri filmovi” otvara konkurs za stvaraoce kratkometražnih filmova iz celog sveta. Zvanično, konkurs je otvoren i čeka na vaše prijave u dve takmičarske selekcije: Međunarodna i Srbija/region selekcija.

Ovogodišnji konkurs za slanje prijava će biti otvoren od 15. maja do 31. avgusta, a festival će uzeti u obzir filmove koji su eksperimentalni, igrani, animirani i dokumentarni, koji su premijerno prikazani posle 1.01.2019. godine i čije trajanje ne prelazi 30 minuta. Prijavljivanje na festival se vrši putem platforme FilmFreeway, a sve dodatne informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala www.filmfront.rs

“Ovogodišnje izdanje Filmskog Fronta dočekujemo u specifičnim uslovima. U situaciji kada niko pouzdano ne može da kaže da li je pandemija gotova i da li će biti moguće festival održati u planiranom obimu, mogli bi samo da se nadamo da će sve biti u redu. Mogli bi, ali nada nije dovoljna. Umesto nade, mi ćemo uraditi sve da festivala bude. Budite deo ovogodišnjeg Fronta. Tražimo filmove koji podstiču na akciju, nude rešenja, i koji su, naravno, dobri”, ističe selektor festivala Filip Markovinović. 

“Ulazak u svet punoletstva ne znači odbacivanje tinejdžerskih snova, već odbacivanje nade da će se oni ostvariti sami od sebe. Umesto da se nadamo – treba da radimo na tome da se oni ostvare. Ove godine želimo da autori usmere svoju energiju na stvaranje. Nije dovoljno nadati se, treba želeti, znati i raditi ako želimo nešto da promenimo. Samo dobri filmovi mogu da promene svet“, poručuje direktorka festivala Nina Latinović.  

Osamnaesto izdanje festivala Filmski Front održaće se oktobru mesecu, a posetiocima će ponuditi selekciju festivala koja neguje i afirmiše autorski umetnički izraz, daje prednost eksperimentu i filmovima koji imaju težnju da pomere granice filmskog jezika. Primarni cilj festivala je i ove godine afirmacija mladih filmskih autora i kratke forme sa akcentom na filmove iz Srbije i regiona.