ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХАРМОНИКЕ У ИВАНОВУ

Покрајински секретар за културу, јавно инфомисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић поздравила је синоћ учеснике дводневног Међународног фестивала хармонике „Златна дирка – прва хармоника Војводине“, који се, другу годину за редом, одржава у селу Иваново, надомак Панчева.

Поздрављајући бројне учеснике фестивала, госте и љубитеље звука хармонике, Милошевићева је рекла да је ово мало војвођанско место успело да уради заиста нешто велико, а то је да у част хармонике и њених чари доведе готово целу Европу на бину свог Дома културе.

„Дух овог фестивала је да сви покажете оно најбоље што у себи носите. Јер, ви сте прави чувари традиције једног од најзаступљенијег инструмента на нашим просторима и зато подршка Покрајинске владе и у даљем одржавању овог међународног фестивала неће изостати“, додала је Милошевићева.

Идејни творац и организатор манифестације је Дом културе “Жарко Зрењанин“ из Иванова у сарадњи са Удружењем естрадних уметника “Балкан“ из Панчева. Његово овогодишње издање окупило је хармоникаше узраста од осам до 30 година из Србије, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Бугарске и Аустрије.

Поред такмичарског дела, саставни део фестивала су и концерти најеминентнијих солиста на хармоници, односно оркестара хармоника, као и вокалних солиста извођача изворне народне музике.

Сви победници фестивал у Иванову се, иначе, директно квалификују за учешће на „Првој хармоници Сокобање“, иначе највећем хармоникашком фестивалу на Балкану.