ОТВОРЕН МОДЕРНИЗОВАНИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ БАЈМОК

Новоизграђени Гранични прелаз Бајмок, један од осам између Србије и Мађарске, у чију реконструкцију је по највишим светским стандардима уложено 2,1 милион евра отворен је данас. Пригодној свечаности, уприличеној тим поводом, присуствовали су министар финансија Синиша Мали, шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, помоћник министра зе европске интеграције Бранко Будимир, директор Управе царина Милош Томић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић и градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Министар Синиша Мали је на отварању прелаза истакао да тај прелаз, изграђен по највишим стандардина, показује какву Србију желимо да имамо, колико се Србија променила,  како се мења и колико смо на добром путу унапређења односа са Европском унијом.

Радови на модернизацији прелаза Бајмок, који ће унапредити квалитет живота локалном становништву, олакшати путовања, а царини и полицији рад, трајали су 18 месеци, рекао је Синиша Мали и најавио да ће, поред радова на прелазу Сот, бити реконструисани и прелази Гостун и Котроман.

Уз констатацију да Бајмок показује како изгледа прелаз за 21 век, Сем Фабрици је навео да је пројекат реконструкције део агенде повезивања Србије и Мађарске, а самим тим и шире Србије и ЕУ, и да ЕУ сарађује са Србијом да би се постигла њена ефикасност.

– Реконструкција је део споразума Србије и ЕУ о интегрисаном управљању границом, што подразумева заједничко управљање и управе царина и полиције и пољопривреде – рекао је, између осталог, Фабрици и подсетио да годишње између Србије и Мађарске пређе око шест милиона путника, да из Мађарске у Србију пређе готово исто толико путника, а да кроз Бајмок прође око 100.000 аутомобила.

Будимир је нагласио да ЕУ опредељује значајна бесповратна средства за активности које су део и Поглавља 24 – Правда слобода и безбедност, да је у интегрисано управљање границом ЕУ последњих година уложила 50 милиона евра и да ЕУ, такође, издваја средства и за пројекте прекограничне и транснационалне сарадње.

Гранични прелаз Бајмок садржи све што је неопходно за несметано функционисање путничког промета и ефикасан рад граничних служби.

Од уложених 2,1 милион евра, 1,8 милиона обезбеђено је из приступних фондова ЕУ, а 300.000 евра кроз национално суфинансирање. Поред тога, за надзор на радовима издвојено је додатних 240.000 евра (из Еу фондова обезбеђено 216.000 евра, а из буџета РС 24.000 евра).

Новоизграђени прелаз Бајмок је удаљен тридесетак километара од Суботице. Очекује се да ће растеретити неке од најфреквентнијих прелаза у земљи, Хоргош и Келебију, који су удаљени 50, односно 30 километара.

У оквиру новог прелаза налазе се по две саобраћајне траке, што ће убрзати путни промет са Мађарском, а уједно је и најбржи путни правац који води ка Бечу.

На прелазу Бајмок (отворен 1991. године) Управа царина је створила и све неопходне услове за аутобуски саобраћај. На прелазу, као и до сада, неће бити теретног саобраћаја. Гранични прелаз ради од седам до 19 часова, а с обзиром на то да представља потпуни пандан прелазу са мађарске стране отворена је и могућност за увођење двадесетчетворочасовног функционисања, што до сада није био случај.

Реконструкција прелаза на тендеру поверена је домаћој фирми „Модулор“, док је за надзор над радовима и квалитетом обављеног посла задужена француска компанија SAFEGE. Новац издвојен за изградњу новог граничног прелаза Бајмок само је део буџета од 6,7 милиона евра који је Европска унија предвидела за пројекат подршке даљој модернизацији Управе царина Србије и побољшање управљања границом.

Извор: Град Суботица