ОТВОРЕН „МУЗЕЈ ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворили су данас, у Новом Саду, „Музеј присаједињења 1918“, који чини стална поставка са низом артефаката који аутентично сведоче о великом историјском догађају и његовим актерима, као и о вишевековној борби Срба за политичка и друга права.

„Овај Музеј заслужили су наши великани и њихово велико непролазно дело. Ово је место незаборава а управо је незаборав најмање што смо дужни за све оно што су за нас учинили“, изјавио је председник Мировић.
Желимо да вратимо обележевање ових значајних јубилеја у институције а Музеј Присаједињења је један од њих, додао је Мировић.

Одлука о Присаједињењу била је демократаска сублимација вишевековних напора низа великана на челу са Светозаром Милетићем, који је био и остао симбол слободе и страдања за слободу и права свог народа, казао је председник Мировић.
Присаједињење нису изглaсали само Срби већ и наши пријатељи Буњевци, Словаци, Русини и многи други који су се у претходним вековима борили за сопстевну самобитност и будућност, истакао је председник Мировић.

„Музеј присаједињења, испред ког стојимо уздигнуте главе, има национални значај као место сусрета са нашом страдалничком али и херојском прошлошћу. На овај начин, оживљавамо нашу историју коју су ствaрали храбри, часни и поштени људи. Ово је од данас место нашег сећања и поноса“ казала је председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Након отварања Музеја, председник Мировић присуствовао је свечаном откривању споменика краљу Петру Првом, који је открио председник Републике Србије Александар Вучић.