ОТВОРЕН НОВИ ВРТИЋ У ДРУГОЈ МЗ – БЕЗ „ЛИСТИ ЧЕКАЊА“ У КОВИНУ

Нови вртић ПУ „Наша радост“ у II МЗ у Ковину свечано је отворен у петак, 21. фебруара, у присуству великог броја грађана, представника општинских установа и предузећа, чланова локалног руководства и бројних гостију. 

Укупно, за инвестицију изградње и опремања новог објекта на локацији некадашњег тзв. „горњег забавишта“ које је порушено 2016-те, утрошено је 114 милиона динара. Од тога, из Управе за капитална улагања АПВ бесповратно је обезбеђено 35 милиона у 2. фази изградње, Покрајински секретаријат за образовање учествовао је са 11,5 милиона (намештај, дечји мобилијар за двориште, играчке, видео надзор, клима уређаји), док је Министарство финансија обезбедило 15 милиона динара (наменски за опремање кухиње, прибора, постељине за креветиће, вешераја). Сва преостала средства издвојена су из буџета општине Ковин током три године капиталних улагања. Сам објекат има близу 700 метара квадратних, док је укупна површина парцеле 3000 м2.

Церемонију свечаног отварања новог вртића су увеличали, у име покрајинских институција које су делом суфинансирале пројекат, заменик покрајинског секретара за образовање, Милан Ковачевић и директор Управе за капитална улагања АПВ, Недељко Ковачевић. 

Присутне је на почетку свечаности поздравила директорка ПУ „Наша радост“ Ковин, Александра Алавања, која је, између осталог, истакла: „Простор је саграђен и опремљен по свим стандардима који уређују област предшколског васпитања и образовања. Вредност овог објекта је, пре свега у што квалитетнијим условима за развој деце, у подстицајном окружењу у коме могу да уче играјући се. Васпитачи и медицинске сестре ће поред нових радних места моћи да унапређују и иновирају свој васпитно-образовни рад. Новосаграђени објекат задовољава капацитет до 150-оро  деце узраста од 18 месеци до поласка у школу, чиме решавамо дугогодишњи проблем листе чекања. Зато је ово је један од најважнијих дана за нашу установу и општину Ковин. Улагање у најмлађе и у васпитање и образовање је улагање које се вишеструко враћа у будућности. Још једном хвала председници општине, руководству, људима из покрајинских институција, сарадницима из Општинске управе Ковин. Свима нама желим што више насмејане и радосне деце и да овај објекат засија пуним сјајем“, рекла је Алавања.    Председница општине Сања Петровић је истакла да је локално руководство у најкраћем року, уз добро буџетско планирање и уз помоћ и подршку Покрајинског секретаријата за образовање, Управе за капитална улагања АПВ и Министарства финансија Републике Србије реализовало пројекат изградње и опремања новог објекта и  подсетила да се на истој локацији до 2016. године налазила барака у којој је било смештеноп забавиште: „То је био стари, неуслован објекат, монтажног типа, кога смо по решењу грађевинског инспектора порушили, и направили ово велелепно здање. Брига локалног руководства за сваки сегмент живота и стандарда у локалној заједници и данас је поново потврђена. Ако желимо да младе задржимо у Ковину, морамо да мислимо и на квалитетно одрастање њихове односно све наше деце, додала је у свом обраћању присутнима Сања Петровић.

Директор Управе за капитална улагања АПВ, Недељко Ковачевић, истакао је да му је драго што у Ковину нема више листе чекања за обданиште и додао да је „од свих планираних инвестиција које смо имали и завршили најважније када урадимо за наше најмлађе.“ 

Заменик покрајинског секретара за образовање, Милан Ковачевић и председница Сања Петровић потом су пресекли врпцу на улазу у нови објекат, чиме је вртић и званично отворен. Госте и грађане током свечаности су на свој, најлепши начин, поздравили управо „забавиштанци“, троје њих рецитовало је стихове добродошлице: Лена Јањевић – „Вртић“, Дуња Стојменовић – „Побуна играчака“ и Андрија Ђаков који је одрецитовао  „Добро дошли народе малени“. Како то традиција налаже, троје малих другара дочекало је све госте на улазу у ношњама, са погачом и сољу: Лана и Нора Адамов и Лазар Гогош.

Извор: Општина Ковин