ОТВОРЕН НОВОСАДСКИ МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ – НОМУС 2019

ОТВОРЕН НОВОСАДСКИ МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ – НОМУС 2019

Концертном премијером недовршене опере Франца Листа „Сарданаполо”, 9. априла 2019. у Српском народном позоришту у Новом Саду, отворене су 39. новосадске музичке свечаности – НОМУС. Наступили су женски Хор и Оркестар Опере СНП-а којим је дириговао маестро Ђанлука Марчано, а као солисти наступили су Ануш Ховханисјан, сопран из Јерменије; Хектор Лопез Мендоза, тенор из Мексика и Вазген Хазарјан, бас који долази из Немачке. За извођење су коришћене и две харфе.

Отварајући ову свечаност која нуди 10 концерата у 10 дана на неколико локација у граду, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, истакао је, између осталог, да „овај превасходно камерно конципиран фестивал постепено је током деценија трајања ширио своје жанровске границе, прерастао из националне у манифестацију међународног значаја и тако заузео место на светском концертном простору”.

Господин Јелушић је истакао да је ове године акценат на младим извођачима што се „на посебан начин уклапа у чињеницу да је Нови Сад 2019. године Омладинска престоница Европе”. Сматра да је управо у чињеници да је изабрана опера „Сарданаполо”, која је безмало век и по сматрана изгубљеном и која је тек прошле године у Вајмару имала своју праизведбу, „на најбољи начин садржано је све оно што краси овај фестивал, а то је тежња да се стално прате најновији трендови у свету музике”.

 

За портал Војвођанске: В. Раонић;

Author Image
Lala
%d bloggers like this: