ОТВОРЕН ПОГОН КОМПАНИЈЕ „ESSEX EUROPE“ У ЗРЕЊАНИНУ

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Покрајинске владе Игор Мировић отворили су данас, у Зрењанину, погон компаније „Essex Europe“, у којем ће се производити емајлирана бакарна жица. Реч је о првом погону те компаније у Србији, који ће, како је најављено, запослити 160 радника.

„Ово је велика инвестиција и ово је велики дан за Зрењанин. Извоз из ове компаније ће износити 150 милиона евра, плате ће бити изнад просека и то нам говори да је долазак компаније „Есекс“ велики подухват за Зрењанин, Војводину и целу Србију“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је истакао да ће Покрајинска влада, заједно са Владом Србије и локалним самоуправама, наставити да инвестира у изградњу и опремање пословних зона како би се створили најбољи услови за долазак страних инвеститора.

„Буџет Покрајинске владе за 2019. годину биће развојни. Више од 35 одсто средстава намењено је управо изградњи индустријских зона, инфраструктуре и комуналном опремању, и заједно са Владом Србије наставићемо и у наредној години да градимо Србију“, казао је председник Мировић.

„Веома сам срећан што смо данас у Зрењанину и што отварамо фабрику која ће запослити 160 радника. Влада Србије је помогла ову инвестицију, јер желимо да запослимо Србију и да нашој деци пружимо сигурну будућност“, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић, додавши да га посебно радује чињеница што су многе корејске компаније показале интересовање за улагање у нашу земљу.

Председник компаније „LS Corporation“ Кристофер Ку захвалио је Влади Србије на подршци при реализацији инвестиције, подсетивши да је њена вредност 30 милиона евра.

„Неколико корејских компанија увиђа добре могућности српске привреде и показују интересовање за инвестирање, а амбасада Републике Кореје улаже велике напоре како би Србију представила као добро место за улагање“, изјавио је амбасадор Републике Кореје Че Хјонгчан

Захваливши се компанији “Essex“, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић рекао је да је тај град постао добро место за улагање, а да у прилог томе иде податак да је прошле године отворено 3.000 нових радних места, а ове године 1.600.

„Essex Europe“ са седиштем у Француској, европска је подружница компаније „Superior Essex“ из САД и водећи је добављач жице за производњу трансформатора, мотора и генератора.

Компанија „Superior Essex“, глобални је лидер са 85 година искуства у производњи и дистрибуцији бакарних и алуминијумских жица и део је јужнокорејске „LS Group“-e, водеће компаније у области електроматеријала и електронике, чији укупни промет износи 19 милијарди долара.