ОТВОРЕН ПРВИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ БАНАТСКИ ФЕСТИВАЛ ВИНА

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић отвориo je данас Први интернационални банатски фестивал вина у Хали „Медисон“ у Зрењанину, чији је циљ допринос развоју виноградарства и производњи вина у средњем Банату.

Секретар Радојевић је на овој манифестацији, која је окупила око 80 излагача, са преко 170 такмичарских вина и производима домаће радиности, истакао задовољство због успешне организације и додао да је ово најбољи начин да се промовишу домаћа вина, као и да ће Интернационални банатски вински фестивал бити подстицај винарима да развијају своје капацитете и улажу у своје винограде.

Уз честитке на успешном организовању ове манифестације, која је у Зрењанину по први пут окупила винаре из Војводине, Србије и околних региона, др Радојевић се осврнуо на раст винске индустрије и експанзију виноградарства у Војводини наводећи податак да Војводина има око пет хиљада хектара винограда, од тога на територији града Зрењанина близу 100 хектара.

Радојевић је подсетио и на најсавременији вински анализатор вредан 17 милиона динара, који је купила Покрајина и који је смештен на огледном добру Института за виноградарство у Сремским Карловцима. Циљ је био да се производња домаћих вина учини јефтинијом и квалитетнијом.

„Покрајинска влада је, по први пут, у 2017. години покренула мере аграрне политике на нивоу Војводине за субвенционисање виноградара. Оно што је најзначајније – уложено је у најсавременију опрему за производњу вина, како би она постала што ефикаснија и конкурентнија на домаћем и међународном тржишту. За ове три године потписали смо око 130 уговора вредних 210 милиона динара с винаријама широм АП Војводине“, истакао је Радојевић и позвао винаре из Баната да конкуришу за средства намењена унапређивању производње.

Ресорни секретар је подсетио да је изузетно значајна подршка пољопривредним газдинствима са територије града Зрењанина с којима је Секретаријат за ове три године закључио близу 400 уговора вредних 280 милиона динара. Највише средстава издвојено је за системе за наводњавање, противградне мреже, као и за стартап програм намењен младим пољопривредницима за започињање агробизниса. Када је реч о заједничким инвестицијама Секретаријата и Града Зрењанина, оне су достигле око 180 милиона динара, а највише је уложено у уређење атарских путева и каналске мреже.
Радојевић је домаћинима пожелео да ова међународна манифестација прерасте у традиционалну, истичући да ће Покрајински секретаријат за пољопривреду подржати њено одржавање како би постала још репрезентативнија у региону.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић рекао је да је ово прави начин да овај банатски град кроз квалитетне манифестације добије своје место на туристичкој мапи. Једна од њих јесу и „Зрењанински дани пива“, који се одржавају у августу са преко пола милиона гостију.

„Пносни смо на све оне који су нам помогли око организације Првог интернационалног фестивала вина у Зрењанину. Виноградарство и винарство су у експанзији и у средњем Банату и уверен сам да ћемо имати још једну успешну манифестацију у нашем граду“, истакао је градоначелник, који је захвалио Покрајинској влади на разумевању и успешној сарадњи.

Поред традиционалног такмичења „Најбоље вино Баната 2020“ у оквиру манифестације одржава се и богат културно-уметнички програм, као и стручна предавања из области винарства, виноградарства и туризма.

Предавања ће држати професори Пољопривредног факултета, врхунски енолози, сомелијери и туристички радници, који ће повезати производњу вина и вински туризам. Предавања су значајна и за произвођаче, и за ученике Пољопривредне школе који ће стећи нова знања из ове области.