ОТВОРЕН САЈАМ ОБРАЗОВАЊА

Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање, заједно је са Јасном Милићев, директорком Техничке школе „23. мај“, посетила Сајам образовања који се одржава данас, 28. априла 2022. у периоду од 11 до 14 часова, у Техничкој школи „23. мај“, у Панчеву.

– Сваке године се на неки начин Сајам образовања организује. Прошле године, због епидемиолошке ситуације и корона вируса, Сајам образовања је нешто скромније организован у холу Градске управе, где су школе поставиле само плакате са својим смеровима. Драго ми је што је Техничка школа „23.мај“ препознала значај и организовала овако један важан догађај. Град Панчево располаже са 52 образовна профила и надам се да ће свако дете, а има 1059 осмака, пронаћи одговарајући смер у некој од наших средњих школа. Школе имају и профиле по дуалном образовању, који су врло популарни последњих година, имајући у виду фабрике које се отварају у нашем граду, рекла је чланица Градског већа.

На Сајму, који се традиционално организује, представиће се све средње школе из Панчева: Техничка школа „23. мај“, Гимназија ‚‚Урош Предић“, Економско – трговинска школа ‚‚Паја Маргановић“, Електротехничка школа ‚‚Никола Тесла“, Медицинска школа ‚‚Стевица Јовановић“, Машинска школа ‚‚Панчево“ и Пољопривредна школа ‚‚Јосиф Панчић“.

Сајам је намењен ученицима осмог разреда основних школа са територије града Панчева и на њему ће свака од средњих школа на креативан и ученицима интересантан начин, презентовати своје образовне профиле, а у циљу лакшег и успешнијег опредељивања приликом предстојећег уписа у средњу школу. Сајам образовања је одлична прилика да се ученици, заједно са својим родитељима, боље упознају са образовним профилима средњих школа у Панчеву.

У Техничкој школи „23. мај“, број одељења износи 34, од тога трећа година има 9 одељења са укупно 231 учеником, а четврта година има седам одељења са укупно 195 ученика. Број ученика је 891.

Ученици у Техничкој школи „23. мај“ се образују у четири подручја рада:

  1. ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО, где спадају: техничар за хемијску и фармацеутску технологију, техничар за прераду нафте и гаса, техничар за графичку припрему, техничар за заштиту животне средине;
  2. ПОЉОПРИВРЕДА, ПРОИЗВОДЊА И ПРЕРАДА ХРАНЕ, где спадају: прехрамбени техничар, пекар – месар;
  3. ГЕОДЕЗИЈА И ГРАЂЕВИНАРСТВО, где спадају: архитектонски техничар, геодетски техничар – геометар, оператер основних грађевинских радова;
  4. ДЕЛАТНОСТ ЛИЧНИХ УСЛУГА, где спада: фризер.

Извор: Град Панчево