ОТВOРЕНА 17. МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ПРАВОСЛАВЉЕ НА ИНТЕРНЕТУ“

У холу Дома културе у Беочину протеклог викенда отворена је 17. Међународна изложба фотографија „Православље на интернету“ коју под патронатом Фото савеза Србије и уз покровитељство Општине Беочин и бројних донатора организује Друштво љубитеља фотографије, филмских и видео остварења „Беофото“.

Ова невладина организација добитник је овогодишње Октобарске награде за посебан допринос афирмацији општине, највећег признања које додељује општина Беочин. Традиционалну манифестацију која се без прекида организује седамнаест година, отворила је председница општине Беочин Биљана Јанковић. О животном путу Светог исповедника Варнаве хвостанског и беочинског у чију част се и организује ова изложба, говорио је парох православне цркве у Беочину јереј Милош Маријанац.

За овогодишњу изложбу фотографија „Православље на интернету“ 438 фотографија послало је 98 аутора из осам земаља па су тако радови стигли из Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Пољске, Русије, Аустралије, Бугарске, Црне Горе и 36 места из Србије.

Спасо Младеновски из Јаше Томића са фотографијом Литургија 1 добитник је прве награде за појединачну фотографију. Друго место освојио је Слободан Чавић из Шимановаца а треће Маргарита Толмачева из Русије. У конкуренцији за појединачну фотографију жири је похвалио радове Емилије Бастајић из Купинова, Николине Осмић из Новог Сада и Маје Стошић из Параћина.

Најбољу колекцију фотографија на беочинском конкурсу имао је кандидат за мајстора фотографије Александар Јовановић из Ваљева. Друго место припало је Илији Димитријевићу из Ужица а треће је освојила Елизабета Кулинска из Свилоша. Похвале за колекцију заслужили су: Jaroslaw Charkiewicz iz Пољске, Милена Миленковић из Параћина и Јан Вало из Новог Сада.

Жири Фото савеза Србије, који су чинили Хаџи Миодраг Миладиновић, Жељко Ђурић и Војислав Луковић, прихватио је 143 фотографије од стране 88 аутора.

Награда „Сава Драгојловић“- за најбољу фотографију домаћег аутора коју проглашава жири организатора, припала је Милинку Радосављевићу из Београда.

Програм свечаног отварања изложбе који је водила Теодора Лазић, употпунила је сјајним наступом Певачка група „Царић“ која под вођством Светлане Зарић делује при основној школи „Јован Грчић Миленко“ у Беочину.

Значајну помоћ у реализацији изложбе 17. Православље на интернету као и предходних година Друштво Беофото имало је од стране чланица Удружења жена „Фрушкогорски цвет“ из Беочин села.

Публика ће овогодишњу поставку изложбе од 98 фотографија моћи ће да погледа у холу Дому културе у Беочину до 12. децембра као и електронски, на страници „БЕОФОТО“ друштва, на адреси: www.beofoto.rs

Извор: Општина Беочин