OTVORENA ARENA ZA DIJALOG – KONFERENCIJA O OMLADINSKOM TURIZMU

Predstavljanjem predloga budućih turističkih vodiča Novog Sada za mlade turiste otvorena je Konferencija o omladinskom turizmu u okviru OPENS youth faira.

Ideja OPENSa bila je da se u okviru Sedmog regionalnog sajma omladinskog turizma OPENS youth fair stvori arena u kojoj će se otvoreno razgovarati o turističkoj ponudi grada, posebno kada je reč o omladinskom turizmu.

“Programi koje OPENS već sada sprovodi naredne godine dovešće oko pola miliona mladih ljudi iz cele Evrope u ovaj grad. Paralelno sa time trebalo bi da se podsetimo da omladinski turista ima sasvim druge potrebe i stoga smatramo da treba sada, na vreme, postaviti pitanje da li je Novi Sad spreman za ono što nas očekuje naredne godine kada smo Omladinska prestonica Evrope i šta je to što sada možemo da popravimo,” objašnjava Aleksandra Ilijin, programska koordinatorka OPENSa.

Iz tog razloga Konferencija, namenjena pre svega stakeholderima kada je o turizmu reč, predstavila je dva panela – digitalni marketing i trendovi u omladinskom turizmu.

“U Srbiji su mladi postali nosioci turizma i turističke ponude, jer nekako mladi imaju najviše energije i najviše snage i možda manje iskustva da se uhvate u koštac sa svime što nosi preduzetnička uloga. Po svemu što vidimo trenutno na turističkoj sceni u Srbiji upravo su mladi ti koji su inicijatori svih tih novih ideja, mislim da se to oseća u turističkoj ponudi i dobro je što je tako,” objašnjava jedan od panelista i vlasnik eko hostela iz Užica, Marko Ristovski.

Ono što je generalni zaključak konferencije jeste da je važno povećanje učešća mladih, a posebno kada je reč o turističkoj slici grada. Zbog toga je upravo konferencija bila momenat u kom je stručni žiri izglasao najbolji priručnik o Novom Sadu za mlade, koji su mladi Novosađani kreirali u okviru takmičenja “OPENS challenge”. Ekipa koja je pobedila jeste ESN ekipa u sastavu Nađa Jovičin, Nikolina Đurić, Maksim Karanović i Luka Papić.