ОТВОРЕНА ФАБРИКА „ОНДАПЛАСТ БАЛКАН”

Италијанска компанија „Ондапласт” отворила је данас у Суботици фабрику „Ондапласт Балкан”. У новоотвореном погону, њиховој првој инвестицији у Србији вредној 6,5 милиона евра, у коме ће се производити пластичне плоче, панели и индустријска амбалажа тренутно је запослено двадесет радника. Свечаном отварању присуствовали су и амбасадор Италије у Београду, Карло Ло Кашо, градоначелник Суботице Богдан Лабан, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и менаџмент фабрике „Ондапласт Балкан“.

Ово је само потврда чињенице да је Суботица локомотива развоја у Србији, поручио је, тим поводом, Ђоковић.

– Поред статистике о спољнотрговинској размени и инвестицијама, италијанска улагања у нашој земљи су важна и због социјалне одговроности италијанских компанија која је увек била на завидном нивоу – нагласио је Иван Ђоковић.

Градоначелник Лабан је изразио задовољство што се сарадња са Италијом интензивира у години у којој Италија и Србија обележавају два јубилеја: 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства.

Италија је значајан спољнотрговински партнер и Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, истакао је градоначелник и додао да је укупна робна размена са Италијом на нивоу Коморе у 2018. години износила 125 милиона долара што је, како је навео, за 11,6 одсто више у поређењу са 2017. годином.

Уз констатацију да се „Ондапласт“ на овај начин придружио осталим италијанским компанијама које већ послују у нашем граду и које укупно запошљавају око 2.000 радника, нагласио је да су ово ствари којима треба да се радујемо.

– Отварање нових радних места и бољи живот наших грађана је нешто чему сви тежимо. Сигуран сам да председник државе води земљу правим путем и то се види у сваком сегменту друштва. Види се колико је нових фабрика отворено, колика су била улагања у путеве и другу инфраструктуру, у здравствене и образовне установе – подвукао је градоначелник Лабан.

Аамбасадор Карло Ло Кашо је поручио: „Радимо у Србији, са Србијом и за Србе”

– Италијани  шаљу јаку поруку да настављају да инвестирају у Србију јер верују у заједнички развој нашег заједничког рада. Уверени смо да је будућност Србије у Европској унији, заједно са Италијом и другим земљама чланицама. Економски раст и регионална стабилност су циљеви и Србије и Италије и желео бих да захвалим  српским властима за сјајну сарадњу на економском пољу – истакао је амбасадор Ло Кашо.

Извршни директор фабрике „Ондапласт Балкан” Марко Фонтана је казао да је за њих веома важан ниво знања.

 – Просечан ниво образовања у Србији је веома висок. Генерално, имамо добру инфраструктуру. Суботица је позиционирана на добром месту, са путним конекцијама са свим деловима Европе – рекао је Фонтана и најавио да ће у наредне две године у овој фабрици бити запослено око 50 људи.

Извор: Град Суботица