ОТВОРЕНА ФОТОДОКУМЕНТОВАНА ИЗЛОЖБА „МОСТОВИ УМЕСТО ЗИДОВА“ У ЛИКОВНОЈ ГАЛЕРИЈИ КЦ КУЛА

У Ликовној галерији Културног центра у Кули синоћ је отворена фотодокументована изложба „Мостови уместо зидова“ која је посвећена тридесетој годишњици од пада Берлинског зида. Изложбу је отворио професор историје и председник ННС-а Рудолф Вајс из Суботице.

-Берлински зид је делио Исток и Запад пуних 28 година, а почетак његовог краја дао се наслутити 19. августа 1989. године када је недалеко од Шопрона у Мађарској, одржан први Паневропски пикник. Тада је, на неколико сати, била отворена гранична рампа код села Пиуспуста, а за то кратко време око 600 источних Немаца прешло је у Аустрију, а затим и у Западну Немачку.

Ова изложба је значајна, јер је прва у Војводини која се бави овом темом у години обележавања три деценије од рушења зида. Има још једна занимљивост. Наиме, пре тридесет година, сви смо мислили да ћемо бити део једне велике Европе, да ће цео свет уживати у слободи. Нажалост, данас још увек постоје зидови.

Крајем јуна 1989. године жичану ограду Берлинског зида симболично су пресекли тадашњи министри Аустрије и Мађарске, Алојз Мок и Ђула Хорн, а „гвоздена завеса“ коначно је пала 10. септембра када је више од 13 хиљада источних Немаца остварило свој сан и слободно прешло у Западну Немачку, рекао је Рудолф Вајс приликом отварања изложбе.

Изложбу је организовало Удружење Немаца Кула уз подршку Општине Кула. Поставку чини више од четрдесет фотографија и плаката из поставке „Mauer Museum“ из Берлина и моћи ће у Ликовној галерији да се погледа до краја јануара.

Извор: Општина Кула