ОТВОРЕНА ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПАНЧЕВУ

Марија Јевић, члан Градског већа Града Панчева, задужена за културу и омладину свечано је отворила нови простор Галерије саверемене уметности Културног центра Панчева. Стални простор Галерије се налази се у Улици Милоша Црњанског бр. 2.

„Велика ми је част и задовољство што данас могу да вас поздравим овде у овом простору којим започиње једно ново доба у панчевачкој култури. Наша Галерија савремене уметности је коначно смештена тамо одакле је нико неће иселити. Град Панчево се потрудио да обезбеди репрезентативан излагачки простор какав наша Галерија и заслужује. Нећемо се зауставити на овоме, јер уметност нас чини бољима, паметнијима и зато уметност мора да се подржи, мора да се негује и мора да се поштује. Галерија ће постати простор сусрета, дијалога и стваралаштва. Њена улога ће бити не само да представља уметнике и њихова дела, већ и да подстиче на размишљање и обогаћује наше животе. Овај пројекат је резултат заједничких напора Града Панчева и локалне уметничке заједнице. Желим да се захвалим свим уметницима и свим људима који су несебично помагали да успемо да дођемо довде, свима који су допринели реализацији ове идеје и који ће наставити да подржавају развој културног живота нашег града. Галерија савремене уметности је отворена за све, и надам се да ће постати омиљено место свих љубитеља уметности. Позивам вас да заједно истражимо свет уметности, да пронађемо инспирацију и да стварамо нове перспективе за наше Панчево сутра“ рекла је Марија Јевић и захвалила се свим на подршци и доласку, јер су тиме потврдили да Панчево има идентитет који се зове култура.

Свечаном отварању присуствовали су високи представници Града Панчева, бројни угледни представници културног, уметничког и друштвеног живота Панчева.

У новом простору ће од 19 часова званично бити отворена и прва изложба под називом „Златне године галерије“ на којој су изложени радови уметника који су добили највећи број награда на Салону уметности Панчева.

Подсећамо, Галерија савремене уметности Културног центра Панчева настала је као резултат потребе младих панчевачких ликовних уметника да се афирмишу кроз излагање у адекватном излагачком простору. Отворена је у јесен 1976. године, у Штапској згради на Тргу краља Петра. Када је тај простор 2010. године враћен Римокатоличкој цркви, Галерија је пресељена у зграду у Улици војводе Живојина Мишића. Решењем државне Агенције за приватизацију 2015. године и тај објекат је враћен старим власницима и почела је потрага за новим простором, која је окончана 2022. године. Тада је почела и адаптација локала који представља трајно решење за Галерију савремене уметности Културног центра Панчева, у Улици Милоша Црњанског.

Извор: Град Панчево