ОТВОРЕНА ИНТЕРАКТИВНА ИЗЛОЖБА „1918“

У центру Новог Сада, у Змај Јовиној и Дунавској улици, данас је отворена Интерактивна поставка „1918“, мултимедијална изложба посвећена најзначајнијим личностима и преломним догађајима Првог светског рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији.

„Ова величанствена изложба вратила нас је у време када смо пре сто година, након вишедеценијских напора наших предака у Првом светском рату, угледали слободу“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је заједно са  градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем отворио изложбу.

Отварањем ове изложбе, која оживљава нашу историју и њене великане, како је истакао, почело је обележавање стогодишњице од  завршетка Великог рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији, дводневне манифестације коју су заједнички припремили Покрајинска влада и Град Нови Сад.

„Четири велике заветне мисли, које смо наследили од великана тог времена, и данас красе Војводину, а то су слобода, равноправност, заједништво и напредак, и на томе ћемо наставити да градимо нашу будућност“, изјавио је председник Мировић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да су ова два дана важна не само за Војводину, већ за цео српски народ. 

„Наша генерација има привилегију да обележи стогодишњицу ова два велика јубилеја и то је нешто што никада не смемо да заборавимо“, рекао је градоначелник Вучевић.

Поставка у Дунавској улици, представља седам догађаја из Великог рата: Сарајевски атентат, почетак Великог рата, Колубарску битку, Плаву гробницу, пробој Солунског фронта, хероине Великог рата и ослобођење Србије.

Путем мобилне апликације, посетиоце ће кроз ове догађаје „водити“ великани који су обележили те преломне тренутке Великог рата: Гаврило Принцип, Никола Пашић, Живојин Мишић, српски војник, краљ Александар,  Милунка Савић и Краљ Петар Први.

Поставка у Змај Јовиној улици, представља дођаје који су претходили Присаједињењу Војводине Србији, великане тог времена, али и мање знане јунаке који су у борби за слободу дали огроман допринос. Изложбу прати и драмски програм, у оквиру ког 50 глумаца подсећа посетиоце на то како је реализована идеја Присаједињења.