ОТВОРЕНА ИНТЕРАКТИВНА ИЗЛОЖБА „ДВА ВЕКА ПРИРОДНО – НАУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА УЧИТЕЉА У СОМБОРУ“

Педагошки факултет Сомбор организовао је интерактивну изложбу „Два века природно – научног образовања учитеља у Сомбору“, поводом прославе 275. годишњице од проглашења Сомбора за слободан и краљевски град. Свечаном отварању изложбе испред локалне самоуправе присуствовала је заменица градоначелника Љиљана Тица и члан Градског већа за област комуналне делатности и инвестиција Ђорђе Зорић.
На самом почетку присутни су могли да погледају интерактивни игроказ „Наука кроз време“, ауторке проф. др Марије Бошњак Степановић, у ком су представљени Леонардо да Винчи, Исидора Секулић, Никола Вукићевић и Димитрије Мита Петровић, а улоге су тумачили студенти факултета: Жељана Балаж, Ања Албуљ, Вукашин Зелић, Лазар Гајинов и Сергеј Јовановић.
Заменица градоначелника Града Сомбора Љиљана Тица, поздравила је студенте, професоре и присутне суграђане, те отворила изложбу.
„Задовољство ми је што сте ми пружили прилику да будем део овог догађаја. За наш град кажу да је град богате културно – историјске прошлости и за њега везују многе значајне датуме, године и имена из прошлости. Значајна година из прошлости за нас је 1778. година, када је Аврам Мразовић основао Норму, прву учитељску школу у Сомбору. Кроз време, школа је расла и развијала се, увек с тежњом да се осавремени и напредује. Наша дужност је да и даље пазимо, чувамо и негујемо традицију образовања учитеља у Сомбору и Град ће вам увек пружити подршку у остварењу тог циља. Срећан вам дан Града Сомбора“, рекла је заменица градоначелника Љиљана Тица.
Изложбу чини збирка старих учила са преко 30 експоната, који су својевремено набављени из Кемница, Прага, Будимпеште и Париза, а коришћени су у настави ради бољег разумевања природних појава и процеса.

Извор: Град Сомбор