ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „100 НАЈЛЕПШИХ СЛИКА СРБИЈЕ“

Свечано отварање изложбе „100 најлепших слика Србије 2022“ одржано је 17. фебруара од 18 сати у Етнографском музеју у Београду. Изложба представља круну конкурса који сваке године окупи велики број фотографа и љубитеља фотографије. Ово је трећи пут да интернет платформа „Слике Србије“ организује конкурс у потрази за најлепшом сликом Србије. Посетиоци имају прилику да виде магичне пределе и пејзаже наше предивне земље. Од ове године уведена је новина, онлајн аукција 12 најбољих фотографија а приход иде у хуманитарне сврхе удружењу „Ево рука“. Аукција траје до завршетка изложбе 23. фебруара.

Присутнима се на отварању обратио један од организатора, Урош Миљковић, испред агенције Mineweb. Изјавио је да поред самог броја расте и квалитет фотографија које шаљу како аматери тако и професионалци. На пројекту учествује тим сарадника, чланова жирија, спонзора као и самих учесника и сви су, нагласио је Урош, радом и трудом успели у заједничком циљу, да прикажу нашу Србију баш онаквом каква јесте а то је предивна и јединствена.

Ана Кнежевић, председница удружења за помоћ деци са сметњама у развоју „Ево рука“ је, како каже, пресрећна што је њена организација део овог великог пројекта. Фотографије су стављене на аукцију и отворена је лицитација на сајту удружења и сва донирана средства ће подржати програме који су у току а такође и отварање нових.

Добитник специјалне награде односно побденик конкурса је Мирослав Лазаревић, са фотографијом Крст у магли – Мали Звечан. Уместо аутора награду је примила његова сестра, рекавши да је фотографија Мирославова животна љубав од најранијих дана. Пренела је његове речи да он ово такмичење није разумео само као освојити награду, бити први или други већ „као ревију визуелних приказа али и наших доживљаја живота у Србији од њених природних лепота и богатства, до малих животних тренутака у којима пролазимо, кроз њу и у њој“.

Ауторима свих сто одабраних фотографија уручени су поклони, захвалница, календар и одштампана фотографија. Међу њима било је и пуно предела Војводине, Кућица у сунцокрету у околини Кузмина, Дрворед у Белом Блату, Свитање на магловитом Шодрошу у Новом Саду, Залеђени Стари Тамиш код Банатског Деспотовца, Варадински мост, Тителски брег, Поља уљане репице у тителском атару, Сомбор, Баноштор, Јегричка у Госпођинцима. Изложба се може погледати у току радног времена музеја, сваког дана сем понедељка од 10 до 17 сати а недељом од 9 до 14 сати.

Текст и фотографије: Ивана В.