ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АКВАРЕЛА ШЕВО ДЕЈАНА „СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ ВИНСКА РУТА“

У Завичајној збирци у Сремским Карловцима је у суботу 25. маја од 17 сати отворена изложба акварела Шево Дејана. Изложбу организује издавачка кућа Народно дело уз финансијску подршку Општине Сремски Карловци. Завичајна збирка се налази у палати Илион, некадашњој резиденцији баронске породице Рајачић, а у саставу Музеја Града Новог Сада. Изложба ће трајати до 14. јуна.

На самом почетку историчарка и музејски саветник др Гордана Петковић поздравила је присутне у име Музеја Града Новог Сада Завичајне збирке у Сремским Карловцима и у своје лично име. Изразила је задовољство што су се окупили овим лепим поводом и подсетила да је последња сликарска изложба у овом здању отворена у септембру 2019 године. Од тада па до данас није било изложбе ове врсте, да би сада све окупио Дејан Шево који је заправо сликајући Карловце већ препознатљив, и то не само у Сремским Карловцима.

Посетиоцима се затим обратио и пожелео добродошлицу историчар Светомир Михаљев. Организаторима је изузетно драго је што се изложба одвија у овом простору. Сама Палата барона Рајачића има своју значајну историју а као Градски музеј свакако јесте стециште културног живота у овом месту. На изложби се може видети деветнаест слика односно акварела са мотивима Сремских Карловаца.

Дејан Шево је рођен 1978. године у Задру. Живи у Карловцима, и већ 25 година је у професионалном раду у потпуности у сликарском позиву. На тај начин је финансирао и своја студијска путовања, са којих је искуства преточио и у ова дела. Обишао је значајне европске градове од Прага, Хамбурга, Истанбула као и градове у Русији, Летонији, Естонији. Учествовао је на више ликовних колонија, и колективних изложби, а пре 4 године имао је самосталну изложбу у Културно уметничком центру Сремски Карловци и Градској продајној галерији Нови Сад.

На овој изложби тема су Сремски Карловци. Дела у потпуности осликавају град, на њима су мотиви самог центра где се налазе грађевине и разни стилови архитектуре кроз векове. Уједно то је омаж архитектама односно ствараоцима који су обележили Карловце. Светомир Михаљев наводи и да Дејан као становник овог места није пренео само пука опажања спољашњости већ је дао свој лични печат. Боја његових дела често није онаква какву можемо да приметимо у реалности, светла су мало другачија а управо колорит који те слике имају даје им једну бајковитост.

Пејзажи носе реалистичност у свом приказу али и приказ уметникове душе. У делима се види и слика уметника који уноси једну своју димензију што је уједно њихова права вредност. Дејан Шево је поздравио присутне, захвалио свима и изјавио да њега најбоље представљају ове слике. Изложба је продајног карактера, а половина средстава од продаје ће ићи у хуманитарне сврхе, а Дејан их је наменио Одељењу за дечју онкологију у Сремској Каменици.

Текст и фотографије: Ивана В.