ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА БОРБА СА ЗУБОМ ВРЕМЕНА – ДОКУМЕНТОВАЊЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈА СВЕТСКЕ БАШТИНЕ – ПОЉСКО ИСКУСТВО

У сарадњи Културног центра Вршац, Амбасаде Републике Пољске у Београду и Центра за мултикултурални дијалог и регионализам, данас је у галерији Дома војске, поводом 15. октобра Међународног дана арехеологије, отворена изложба „Борба са зубом времена – документовање и реконструкција светске баштине – пољско искуство“.
Испред Града Вршца присутне је поздравио члан Градског већа задужен за културу др Трајан Качина, рекавши да археолошки налази показују да је теритотрија општине Вршац била настањена још у време палеолита, и да никад на даље кроз историју није била ненастањена. То отвара врата учењу из примера пољских археолога, приказаних кроз ову изложбу, и пружа широко поље за истраживања која би једног дана могла да буду приказана као „вршачко искуство“, закључио је Качина.
Директор Културног центра Вршац Давор Стојковић, говорио је о дугогодишњој успешној сарадњи Културног центра и Амбасаде Пољске.
„Захваљујући овој сарадњи, вршачка публика имала је прилику да види изложбе значајних пољских уметника, али и да, кроз различите врсте документарних изложби, обележи многе значајне датуме. Данашње гостовање Његове екселенције господина Рафала Перла, Амбасадора Републике Пољске у Београду, ће уједно бити прилика да се разговара о продубљењу досадашње сарадње и будућим пројектима“, рекао је Стојковић.

Захваливши се на пријему , члану градског већа др Трајану Качини, изложбу је отворио Његова екселенција господин Рафал Перл, Амбасадор Републике Пољске у Београду. У свом обраћању изразио је задовољство што се ова изложба премијерно приказује баш у Вршцу, граду богате историје, који је мултикултуралан, мултијезички и архитектонски веома разнолик и богат. Поздравивши чињеницу да отварању присуствује школска омладина изразио је наду да ће некоме од њих, примери рада пољских археолога, послужити као подстицај да археологија постање њихов будући позив.
Изложба „Борба са зубом времена – документовање и реконструкција светске баштине – пољско искуство“
моћи ће да се погледа до 31. октобра, радним данима у периоду од 9.00 до 13.00 и од 16.00 до 19.00 часова.

Извор: Град Вршац