ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „БОРБА ЗА СРПСКУ ДРЖАВНОСТ И СЛОБОДУ СРПСКОГ НАРОДА“ У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић вечерас је у Музеју Војводине у Новом Саду присуствовала отварању изложбе „Борба за српску државност и слободу српског народа“, која је организована поводом 220 година од Првог српског устанка, након поставки у Београду и Нишу.
Изложбу је отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, заједно са ауторима поставке вајарем Зораном Ивановићем и сликарем Небојшом Ђурановићем.
Министар Селаковић је истакао да је идеја за изложбу слика и скулптура јунака и историјских чињеница из времена Првог српског устанка потекла како од аутора, тако и од ресорног министарства и Министарства одбране, те да је замишљена као путујућа изложба кроз градове Србије и шире.
Истичући значај тог времена и назива изложбе „Борба за српску државност и слободу српског народа“, Селаковић је рекао да нема сликовитије три речи које боље описују историју српског народа, јер без борбе нема слободе, а ни државе.
„Овим поводом бисмо могли да додамо још и реч ‘памћење’, која нас обавезује на неговање културе сећања, како бисмо наставили да кроз време пред нама не заборавимо на јунаке који су нам ту слободу донели и у чију част је настала и ова поставка“, нагласио је Селаковић.
Аутори Зоран Ивановић и Небојша Ђурановић навели су да су њихове идеје надолазиле из дубоке захвалности људима који су нам донели слободу, и захваљујући којима смо сачували национални идентитет, културу и све оне особености које чине једну државу.
Свечаном отварању изложбе присуствовали су и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, директорка Музеја Војводине Тијана Станковић Пештерац и бројни чланови удружења бораца.